(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock) Almere DEZE WEEK

Verantwoording raadsvergoeding lastig voor Respect Almere

Politiek

ALMERE - De raadsfractie van Respect Almere had dit jaar grote moeite om haar fractievergoeding te verantwoorden. Iedere raadsfractie ontvangt per jaar 2.500 euro plus 1.000 euro voor ieder fractielid. De fractievergoeding mag worden besteed aan de volksvertegenwoordigende en de controlerende rol van de fractie. Een kascommissie controleert of de fracties het geld juist besteed hebben. Alle partijen hadden dit goed gedaan, maar dat gold voor Respect Almere aanvankelijk niet.

Door Robert Mienstra

De fractie heeft 3.500 euro aan gemeentelijke vergoeding ontvangen. De kascommissie heeft in eerste instantie geconstateerd – blijkt uit de stukken van de kascommissie - dat de ingediende verantwoording geen getrouw beeld geeft van de ontvangen gemeentelijke vergoeding en gedane uitgaven. Zo ontbraken alle bewijsstukken. Aan een herhaalde oproep aan de fractie om deze alsnog sluitend te maken, werd aanvankelijk geen gehoor gegeven. Op 14 maart diende de fractie een verantwoording in. Dat bleek een leeg Excel bestand te zijn. Op 20 mei heeft de fractie een verantwoording ingediend, waarbij de bedragen onvolledig waren en niet klopten. Ook ontbraken alle bewijsstukken. De kascommissie kwam dan ook tot het oordeel dat de bijdrage van de gemeente Almere niet juist en onvolledig was verantwoord.

Terugvordering

In het overleg met het presidium spraken de fractievoorzitters  8 juni  af een raadsvoorstel voor te bereiden tot terugvordering van de fractiegelden. Dit voorstel is voorgelegd aan fractievoorzitter René Eekhuis van Respect Almere. Op basis van zijn zienswijze heeft het presidium een laatste mogelijkheid tot herstel geboden. De fractie heeft hierop een nieuwe verantwoording ingediend. Hierbij wordt als eindsaldo 2019 een bedrag van 448,17 euro aangegeven. Dit moet -448,17 euro zijn. Tenslotte laat het bankafschrift uitgaven zien die niets te maken hebben met het fractiewerk. Voor een deel zijn deze bedragen in 2020 door de fractie weer terugbetaald aan de betaalrekening. Er stond echter nog een post van 679,89 euro open. De fractievoorzitter heeft aangegeven dit bedrag op 19 juni te hebben teruggestort op de betaalrekening. De kascommissie stelt uiteindelijk vast dat de verantwoording evenals vorig jaar met een correctie sluitend kan worden gemaakt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto