Vanmorgen was er bij het AZC nog geen activiteit zichtbaar. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Vanmorgen was er bij het AZC nog geen activiteit zichtbaar. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Tot 500 tijdelijke vluchtelingen met superspoed naar Almere

Algemeen

ALMERE – Bij het asielzoekerscentrum op sportpark Fanny Blankers-Koen worden met superspoed tijdelijk tot 500 extra vluchtelingen opgevangen. Ze blijven uiterlijk een jaar. Daarmee voldoet Almere aan het spoedverzoek van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) dat pas donderdagochtend op de mat van het stadhuis viel. Het college ging akkoord, de raad vrijdagnacht ook.

Door Marcel Beijer

De extra opvangcapaciteit is nodig om de huidige vluchtelingenstroom het hoofd te kunnen bieden, vooral afkomstig uit Afghanistan waar de Taliban een maand geleden de macht overnam. Het aantal vluchtelingen is zo groot dat er geen plek meer is elders in het land. Vluchtelingen brengen de nachten door op stretchers en stoelen buiten de AZC’s.

400 tot 500

Het ministerie doet daarom een dringend beroep om Almere om 400 tot 500 vluchtelingen met razende spoed in het AZC op te vangen. Zij zullen worden ondergebracht in tenten en paviljoens. De vrachtwagens met materiaal waren donderdagavond al op weg naar Almere, ondanks dat de raad nog geen beslissing had genomen. Had het college het verzoek afgewezen, dan waren de wagens weer omgekeerd.

Paniek

Het dringende beroep leidde tot paniek bij het college dat voor een groot probleem kwam te staan. Het college kon de beslissing maken, zonder expliciete goedkeuring van de raad. Toch zette de VVD de kwestie donderdagavond op de agenda, waarbij de raad pas in vroege uurtjes van de vrijdagochtend ook akkoord ging. Tijd om omwonenden te informeren is er niet, zo erkende wethouder Froukje de Jonge. 4000 omwonenden ontvangen zo snel mogelijk een brief. Ook komen er informatieavonden.

Dwars

Coalitiepartij VVD vond de razende spoed buitenproportioneel. “Het besluit is kennelijk al genomen. Dit heeft gevolgen voor de stad. Bewoners worden overvallen. Het leidt tot onrust, extra handhaving en wie garandeert dat het werkelijk om tijdelijke opvang gaat?”, zei raadslid Koen Bokhorst. Hij stond tamelijk alleen in zijn opvatting. Jaap Steenkamer (GroenLinks) stelde dat het AZC volgend jaar toch al met 600 plekken zou worden uitgebreid en dat deze (maximaal) 500 vluchtelingen dus makkelijk kunnen worden ondergebracht.

Kamp wordt nu opgebouwd

De PVV, sterk tegenstander van de komst van vluchtelingen die consequent ‘gelukzoekers’ worden genoemd, was ook tegen de uitbreiding, maar stelde dat de VVD niet moet zeuren omdat de partij landelijk de deur zelf wagenwijd heeft openzet. Uiteindelijk stemden alleen VVD, Respect Almere en uiteraard de PVV tegen de komst. Die laatste twee partijen zegden het vertrouwen in het college op.
De raad ging dus akkoord. Op dit moment worden de extra tenten en paviljoens opgebouwd zodat de vluchtelingen er snel kunnen intrekken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto