V.l.n.r. Ilse, Meneer Chun, Rox, wethouder Froukje de Jonge, Yeliz en Tony. (Foto: aangeleverd)
V.l.n.r. Ilse, Meneer Chun, Rox, wethouder Froukje de Jonge, Yeliz en Tony. (Foto: aangeleverd)

Bijzondere inwoners in zonnetje gezet tijdens week tegen armoede

Algemeen

ALMERE - Wethouder Froukje de Jonge heeft donderdag een aantal bijzondere Almeerders in het zonnetje gezet, omdat zij zich belangeloos inzetten voor Almeerse inwoners die met armoede te maken hebben. Dit gebeurde in de aanloop naar Wereldarmoededag op 17 oktober, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor armoede. 

Tijdens een feestelijke lunch op het stadhuis vertelden de inwoners elkaar en aan wethouder Froukje de Jonge wie ze zijn en wat ze doen voor anderen. De groep is voorgedragen door hulpverleners uit de stad, zoals medewerkers van het wijkteam. Wat opvalt is de kracht en passie waarmee gesproken wordt. Een gemene deler blijkt ook te zijn dat de meesten de uitdagingen die zij in hun eigen leven zijn tegen gekomen nu inzetten om anderen te helpen.

Voldoening

Rox is al jarenlang vrijwilliger bij de Voedselbank Almere en zorgt er voor dat het daar organisatorisch allemaal goed verloopt. Het is te merken dat zij hier veel voldoening uit haalt en het met heel betrokkenheid doet. Ilse uit Tussen de Vaarten herkent zichzelf hierin. Zij is er voor andere vrouwen en (alleenstaande) moeders uit haar wijk en uit het AZC. Zij helpt hen op vele manieren: onder andere door het inzamelen en uitdelen van kleding en met advies op allerlei vlakken. 

Yeliz uit Poort helpt eveneens vrouwen en moeders. Dit doet zij onder andere door hen te verbinden aan de brievenbus van ‘Als ik later groot ben’ wanneer zij rondlopen met bijvoorbeeld vragen voor hun kinderen. Mede door haar hebben veel kinderen die in armoede opgroeien een fiets kunnen krijgen of zijn gestart met sport.

Vluchteling

Er waren ook twee bijzondere mannen in het gezelschap. Meneer Chun was de oudste van de groep. Hij is ooit als bootvluchteling vanuit Vietnam naar Nederland gevlucht en zet zich al meer dan 20 jaar in voor de Vietnamese gemeenschap in Almere. Hij woont in Staatsliedenwijk en is zowel daar als in de Vietnamese gemeenschap een bekend persoon. Tony is eveneens als vluchteling naar Nederland gekomen vanuit Syrië. Tony is voorgedragen omdat hij altijd voor iedereen klaar staat; bijvoorbeeld als taxi voor buurtbewoners die geen vervoer hebben om naar buurtactiviteiten te gaan. Zijn verhalen over het heden en over zijn verleden maakten indruk op de hele groep.

Deze bijzondere groep inwoners kreeg van wethouder Froukje de Jonge een mooi bos bloemen en een cadeaubon om hen te bedanken voor hun opmerkelijke inzet. Het was bijzonder om te zien dat er tijdens de lunch alweer plannen werden gemaakt om samen te werken en op die manier nog meer Almeerders te kunnen helpen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto