Burgemeester Franc Weerwind (Foto: aangeleverd)
Burgemeester Franc Weerwind (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Burgemeester: ‘Almere doet onderzoek naar alle vormen van extremisme’

Algemeen

ALMERE – In augustus heeft de gemeente opdracht gegeven aan een bureau om een onderzoek te doen naar de brede vorm van extremisme die zich kan voordoen in de stad. “Het gaat om alle vormen van extremisme zoals links-, rechts-, milieuextremisme en ook religieus extremisme”, zegt Burgemeester Franc Weerwind.

Door Robert Mienstra

Weerwind reageert op een onderzoek van de krant NRC waaruit zou blijken dat er in moskeeën in Almere undercoveroperaties zouden worden uitgevoerd op zoek naar verborgen informatie. Weerwind ontkent ten stelligste dat dit heeft plaats gevonden: “Daar heb ik helemaal de bevoegdheid niet voor, net zoals ik niet de bevoegdheid heb om personen te onderzoeken. Daar zijn de inlichtingendiensten voor.”

Tendensen

Wel bevestigt de burgemeester dat er onderzoeken in Almere worden gedaan naar alle vormen van extremisme. “Ik moet dit doen want ik kijk naar openbare orde en veiligheid. De rust in onze stad is mij heel wat waard”, zegt hij, “maar dan moet ik wel weten of ik een probleem heb en dan pas kan ik goed gaan nadenken wat ik eraan kan doen. Ik kijk naar tendensen, trends en ontwikkelingen. Er is maatschappelijk ongenoegen, er is spanning in de samenleving die kan leiden tot polarisatie. Ik sluit mijn ogen daar niet voor.”

Lokaal

Het gaat niet om een landelijk onderzoek maar om een lokaal onderzoek. “Wij hebben ertoe besloten als stad, want extremisme kan ook hier in Almere voorkomen”, zegt Weerwind. “Ik ga niet de put dempen als het kalf verdronken is. Je ziet al symptomen van extremisme, het bekladden van moskeeën en woningen, het sturen van luierbrieven naar gebedshuizen, poging tot brandstichting in de synagoge.”

Bronnen

Bij het onderzoek worden open bronnen gebruikt. “Er wordt veel online research gedaan, verder kijk je naar wat er gebeurt in de publieke ruimte met onder meer demonstraties waarvan het aantal toeneemt. Die kunnen extremisme uitlokken”, stelt Weerwind, “dus moeten we kijken wat er gebeurt in de stad.”

Weerwind weet nog niet of de onderzoeken al resultaten hebben opgeleverd: “We moeten eerst de onderzoeken afwachten.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto