André  Craens onderweg naar de klimaattop in Glasgow. (Foto: Marieke Oomen)
André Craens onderweg naar de klimaattop in Glasgow. (Foto: Marieke Oomen)

Klimaatwandeling naar Glasgow

Algemeen

ALMERE - Meer dan 2.500 mensen liepen mee met The Climate Miles, een wandeltocht om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. De wandeltocht ging vanuit Groningen naar Glasgow, waar de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaatsvond. André Craens uit de Filmwijk liep mee. “Iedere stap om de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen is er één”, zegt Craens.

‘Het was een tocht van grote bezorgdheid, maar ook van hoop’

Door Robert Mienstra

“Met de wandeltocht wilden we de wereldleiders in Glasgow oproepen om er alles aan te doen om onze planeet leefbaar houden. Maar dan ooit moeten we nú opschalen en versnellen met de maatregelen”, zegt Craens.

Waardevol

Al wandelend van Groningen naar Rotterdam werd aandacht besteed aan de projecten die onderweg gepasseerd werden zoals zonnedijken, drijvende zonneparken, toekomstbestendige woningen, deelvervoer, energiecoöperaties, kruidenrijke graslanden, strokenteelt, groene bedrijventerreinen, herenboerderijen, green boarding en smart solar charging. Craens liep de hele tocht naar Glasgow mee. “Dat deed niet iedereen”, vertelt hij. “Het was leuk om te zien dat onderweg steeds mensen aanhaakten die een stuk van de route meeliepen. De contacten en gesprekken vond ik heel waardevol.”

Jongeren

Het viel Craens op dat vooral bij de jongeren het kwartje gaat vallen. “Bij hen zie je dat er een omslag komt in klimaatdenken. Onderweg hoorde ik verhalen dat mensen geen gezin willen stichten omdat de klimaatvooruitzichten zo slecht zijn. Eigenlijk zijn we te laat en langzaam met de maatregelen en nemen we nu onverantwoorde risico’s”, vertelt Craens. 

Hoop

De wandeling naar Glasgow had voor Craens meerdere lagen. “We hebben in prachtige natuur gelopen. Het was een uitdaging en pelgrimstocht. En tegelijkertijd een collectieve onderneming met mensen uit alle lagen van de bevolking zoals politici, ondernemers, hoog- en laagopgeleiden en jongeren. Het was een dwarsdoorsnede van de maatschappij. In de gesprekken ging het vaak over onze bezorgdheid over het gebrek aan klimaatmaatregelen, maar we spraken ook over oplossingen. Daardoor was het ook een wandeling van hoop.”

(Foto: Kunstlinie x Black Childish)
Tentoonstelling 'Stille Wateren' vertelt verhaal over slavernijverleden Uit 20 uur geleden
Farah en Seka uit Almere staan in de finale van Mrs Netherlands Universe. (Foto: Gerard Nuijten)
Tweede Almeerse finalistes Mrs Netherlands Universe Algemeen 21 uur geleden
Jos van Hulst (derde van rechts) benadrukte eind januari tijdens een speciale raadsbijeenkomst dat kunst en cultuur gelijke tred moeten houden met de groei van de stad. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Noodkreet theatergroep Suburbia over bezuiniging op kunst en cultuur Algemeen 21 uur geleden

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto