(Foto: Shutterstock Images)
(Foto: Shutterstock Images) Almere DEZE WEEK

SP: asbest van daken af, zonnepanelen erop

Wonen

ALMERE - De SP wil dat het vervangen van asbestdaken door nieuwe, goed geïsoleerde daken met zonnepanelen of groen erop, wordt opgenomen in de Almeerse Warmtetransitie-visie. De partij heeft daarvoor een amendement ingediend. Ook wil de SP houtige biomassa als warmtebron uitsluiten.

Volgens de SP zijn er in Almere nog altijd zo’n 1500 asbestdaken van voor 1994, toen asbest in de bouw verboden werd vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s. De partij is verbaasd dat in de Warmtetransitie-visie met geen woord wordt gerept over de koppeling van energiebesparing met asbestsanering. 

Klimaatrechtvaardigheid

De Almeerse Warmtetransitie-visie komt voort uit het landelijke Klimaatakkoord uit 2018, waarin is afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49% is verminderd en de stad in 2050 aardgasvrij is. De SP wil daarbij waken voor klimaatrechtvaardigheid: ook Almeerders met de laagste inkomens moeten in staat gesteld worden eraan mee te doen en ervan te profiteren. De praktijk is anders: de armste mensen wonen in de slechtst geïsoleerde woningen, aldus de partij. De asbestwoningen zijn de oudste en slechtst geïsoleerde woningen van Almere. Om die te isoleren is duur, omdat het asbest eerst verwijderd moet worden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto