Lian de Gier bij een deel van het kunstwerk De Droomtuin. (Foto: aangeleverd)
Lian de Gier bij een deel van het kunstwerk De Droomtuin. (Foto: aangeleverd)

Houtmeel van gekapte Almeerse bomen verwerkt tot kleurrijk mozaïek

Uit

ALMERE – De Almeerse kunstenares Lian de Gier heeft een bijzonder mozaïek gemaakt, waaraan iedereen kon meewerken. Het bestaat niet uit stukjes tegel, glas of porselein, maar uit gekleide bloemblaadjes. De klei maakte zij zelf met houtmeel van bomen die in Almere zijn gekapt. De kunstenares is bijna 2,5 jaar bezig geweest met het project. “Elk mozaïekstukje is met de hand beschilderd. Monnikenwerk, maar ontzettend leuk om te doen”, vertelt zij. 

Het mozaïek, getiteld De Droomtuin, bestaat uit 25 delen die als een puzzel aan elkaar passen. Het is vijf meter breed, ruim 2,5 meter hoog en per plaat zitten er ruim duizend tot een paar duizend stukjes in. De gekleide en beschilderde bloemblaadjes zijn mini kunstwerkjes op zich. 

De Gier wilde een groot begrijpelijk kunstwerk maken en andere mensen betrekken bij het verhaal achter kunst, creativiteit, natuur en recycling. “Daarom nodigde ik steeds mensen uit om ook één of meerdere mozaïekstukjes te beschilderen, te kleien of een tekening te maken als ontwerp. Dat deed ik op diverse festivals of op plaatsen waar ik met het groeiende mozaïek exposeerde.”

Stilstand

Tijdens de lockdowns kon dat even niet. “Tijdens de eerste lockdown stond het kunstwerk in het stadhuis, waardoor ik er tijdelijk niet bij kon. Hierdoor zit er een kleine onderbreking in het werk. Dat laat ik zo, omdat het de tijdgeest laat zien. En een vorm van stilstand.” In de coronatijd gaf de kunstenares enkele mensen de gelegenheid mee te werken, één op één bij haar thuis. “Dat deed ik ook voor mensen bij Triade, buiten in de tuin wanneer dat kon.”

Voor haar project ontving de Almeerse een Growing Green-speld en een kickstart-cheque van de Floriade parade van Growing Green Cities Almere. “Van het Floriadeterrein heb ik ook houtzaagsel gebruikt van de bomen die daar gekapt moesten worden. Het mozaïekproject groeide steeds groter elke maand kwam er een paneel bij.” Intussen is het mozaïek is op diverse plekken te zien geweest. De Gier hoopt dat het een leuke plek krijgt in de openbare ruimte. “Ik merk dat mensen er blij van worden.” 

Nieuw project

Na de feestdagen wil ze beginnen aan een nieuw mozaïekproject: Wondervol/wonderful. “Wat wonderlijk is, dat is voor iedereen weer anders. Het kan iets zijn wat echt bestaat of een fantasie.” Wie geïnteresseerd is kan reageren via de Facebookpagina Flower Power Challenge.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto