Artist impression van de campus (Foto: aangeleverd)
Artist impression van de campus (Foto: aangeleverd)

Lof voor campusplannen, maar uitspraak Hoge Raad baart zorgen

Algemeen

ALMERE – De gemeenteraad is zo enthousiast over de plannen voor de campus op de plek van de Hospitaaldreef dat ze er het liefst nog dit kalenderjaar een klap op wil geven. Een uitspraak van de Hoge Raad kan echter roet in het eten gooien, overigens misschien wel voor meer projecten in de stad.

Door Marcel Beijer

De Hoge Raad besliste 26 november dat een perceel grond dat in eigendom is van de overheid, en dus ook een gemeente, niet aan één partij mag worden toegewezen. Ook andere partijen moeten de kans krijgen die grond te kopen. Op het perceel van de Hospitaalgarage is de gemeente wel met vaste partners in gesprek, zoals DUWO dat de 1250 studentenwoningen op het campusterrein gaat bouwen. Ook komt er dus het schoolgebouw, ruim 600 parkeerplaatsen en voorzieningen voor studenten op die plek.

Onzekerheid

Wethouder Maaike Veeningen gaf aan dat er nog veel onzekerheid bestaat over de uitspraak van de Hoge Raad. “Mijn inschatting is dat dat het wel meevalt voor wat betreft de bouw van de school. We hopen dat gewoon in 2025 de deuren kan openen. Maar als blijkt dat het niet mag, of delen van het project niet mogen, dan moeten we daarvoor een andere procedure bedenken.”
Zover is het nog niet. Veeningen laat nog deze week juridisch onderzoeken welke risico de gemeente loopt als het vasthoudt aan de huidige plannen.

Weinig kritiek

In de tussentijd gaat de gemeenteraad verder met de beoordeling van het plan. Maar daar was weinig kritiek op. Er waren bij raadsleden wat zorgen over mogelijke geluidsoverlast, de toenemende verkeersdrukte op de Hospitaaldreef en de parkeerinkomsten, maar die problemen zijn allemaal oplosbaar.

Meer plekken

Zorgelijker is misschien dat uitspraak van de Hoge Raad gevolgen heeft voor bouwplannen op meer plekken in de stad. Zo werd deze week bekend dat de gemeente de projectontwikkelaar die de woontoren bij de Havenkom zou bouwen, alternatieve grond in Poort aangeboden heeft gekregen. En zo zijn er wellicht nog meer projecten. De vraag is nu in hoeverre de uitspraak van de Hoge Raad daar gevolgen voor heeft. Wordt vervolgd, dus.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto