Leerlingen en docenten worden ziek door slechte staat schoolgebouwen. (Foto: AdobeStock)
Leerlingen en docenten worden ziek door slechte staat schoolgebouwen. (Foto: AdobeStock) nellas - stock.adobe.com

Gemeente staat voor een grote scholenbouwopgave

Algemeen

‘Het is nu 13 graden in onze klassen. Leraren en leerlingen ziek’

Gemeente staat voor grote scholenbouwopgave

Door Robert Mienstra

ALMERE - De gemeente staat voor een enorme bouw- en renovatieopgaven van haar schoolgebouwen. Voor het eerst in de geschiedenis van de stad moeten veel schoolgebouwen gerenoveerd of vervangen worden en de totale kosten daarvoor kunnen oplopen tot wel 770 miljoen euro. Dit bleek tijdens de bespreking van het huisvestingsbeleid voor scholen op de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Inspreekster Tjesjen Kuiper-Douma, directeur bij Christelijke Basisschool De Ark in Haven, vertelde over de erbarmelijke omstandigheden waarin de school bouwtechnisch verkeerd. “Het dak is zo lek als een mandje, de dakplaten zijn verrot. In de zomer is het 40 graden in de lokalen en nu 13 graden. Leerlingen en docenten worden daardoor ziek. Ouders klagen erover. De ambtenaren en serviceorganisaties wonen zowat in de school, maar dat lost niets op.”
Uit onderzoek blijkt dat op 71 procent van de scholen de temperatuurbeheersing onvoldoende is en bij 61 procent voldoet de luchtkwaliteit niet.

Bezuinigingen

Een van de oorzaken van het achterstallig onderhoud van de scholen zijn de bezuinigingen van de afgelopen tien jaren. “Bovendien zijn de scholen uit de eerste periode van Almere met minder kwaliteit gebouwd”, zegt wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie). “Sinds 2015 is de afweging om iets aan de schoolgebouwen te doen aan de schoolbesturen. Zij moeten kijken of ze geld besteden aan het onderhoud of aan andere zaken.”

Vernieuwing

Tot 2035 richt het nieuwe huisvestingsbeleid zich in beginsel op de vernieuwing van de basisscholen in vier prioriteitswijken, Stedenwijk, de Molenbuurt, Almere Haven en Almere Stad Oost, de nieuwbouw van De Meergronden en de verbetering van de huisvesting van Het Baken Stad College. 

Honderden miljoenen

Ook voor de periode van 2035 tot 2050 is de uitbreidings- en vernieuwingsopgave in kaart gebracht. Die is enorm. Naast het realiseren van tienbasisscholen en één school voor voortgezet onderwijs in Pampus, moet er in deze periode voor ongeveer 180.000 m2 aan onderwijsgebouwen gerenoveerd en vervangen worden. De enorme opgave brengt forse financiële investeringen met zich. Die bewegen zich voor deze periode tussen 380 miljoen euro (renovatie) en 605 miljoen euro (vervangende nieuwbouw). Voor de hele periode van de huisvestingsopgave 2021-2050 zijn de bedragen nodig tussen de 480 miljoen euro (renovatie) of 770 miljoen euro (vervangende nieuwbouw)

Hoe de huisvestingsopgave moet worden gefinancierd is nog onbekend.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto