Regelmatig zijn er ongevallen op de Evenaar (Archieffoto: HV Almere)
Regelmatig zijn er ongevallen op de Evenaar (Archieffoto: HV Almere) Jelle Laan

‘Geen extra verkeersmaatregelen nodig voor Evenaar’

Algemeen

ALMERE – Op het stadhuis wordt erkend dat de Evenaar in Almere Buiten gevaarlijke situaties oplevert, maar dat er geen extra maatregelen nodig zijn op de aanpassingen die vorig jaar al werden aangekondigd. Daar wordt begin 2022 een start mee gemaakt.

Dat schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD. Vanaf januari 2020 werden op de Evenaar officieel 91 ongevallen geregistreerd. Het college laat echter weten dat niet alle voorvallen zijn geregistreerd. ‘Als wij de Evenaar vergelijken met andere dreven in Almere, hebben er meer ongevallen per wegkilometer plaatsgevonden dan op andere dreven’, aldus het college. Daarbij wordt opgemerkt dat in Almere (en de provincie Flevoland) de minste verkeersdoden en gewonden vallen. ‘Uiteraard is elk verkeersongeval er één te veel.’

Onveilig

‘Uit een eerder uitgevoerde inventarisatie en analyse blijkt dat verschillende factoren bijdragen aan (een gevoel van) verkeersonveiligheid op de Evenaar’, schrijft het college. ‘De weginrichting van de Evenaar is niet overal gelijk. De algehele aankleding van de weg is erg druk. De veelheid aan doorsteken en zijwegen past niet bij een dreef. De huidige vormgeving van de kruispunten van de Evenaar met zijstraten leidt tot grote en onoverzichtelijke kruispunten, waar ook langzaam verkeer oversteekt.’

Plannen

Vorig jaar kondigde de gemeente al  aan verkeerskundige maatregelen te treffen om de Evenaar veiliger te maken. Daar wordt begin 2022 mee begonnen. Zo worden aan de noordzijde de kruispunten aangepakt door tweerichting-fietspaden aan te leggen. Er komt een trottoir tussen de Balistraat en Celebesstraat en er worden tien busvriendelijke drempels aangelegd. Extra tijdelijke maatregelen, zoals het plaatsen van borden, een waarschuwingslicht, of het aanbrengen van wegmarkering acht het college niet nodig omdat het juist tot minder overzicht zal leiden.

Opties

De verbeteringen, waar begin volgend jaar mee wordt begonnen, zullen daarna geëvalueerd worden. Aan de hand daarvan wordt bekeken of aanvullende maatregelen nodig zijn. De gemeenteraad kan zich nog uitspreken voor extra opties, waar al budget voor is vrijgemaakt. Het gaat dan om de aansluiting Atlasdreef – Spectrumdreef en een aanpassing voor het doorsteken van de Evenaar, waar eventueel een proefperiode voor kan worden ingesteld.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto