Wim Leeman. (Archieffoto: Gert Schutte)
Wim Leeman. (Archieffoto: Gert Schutte)

Boek over eerste Almeerse politieman Wim Leeman online bij Stadsarchief Almere

Algemeen

ALMERE - Het boek ‘De Allereerste Almeerder’, met het levensverhaal van Wim Leeman én de geschiedenis van het Bivak, is online te lezen op de website van Stadsarchief Almere. Het boek is geschreven door Jak Boumans in het kader van het Levensboek project van Humanitas Almere.

Wim Leeman was de eerste politieagent van Almere. Op 1 december 1975, alweer 46 jaar geleden, kreeg Leeman de sleutel van zijn tijdelijke woning aan het Bivak. Het Bivak bestond uit acht tijdelijke woningen – stacaravans – die in een hofje bij elkaar werden gezet. Hier woonden de kwartiermakers van de stad Almere, met naast een politieman, ook mensen van de GGD en de PTT.

Levensboek van Humanitas

Voor het project Levensboek van Humanitas Almere werd het levensverhaal van Wim Leeman en de geschiedenis van het Bivak opgeschreven door auteur Jak Boumans. Het Stadsarchief Almere neemt het rijk geïllustreerde boek op in de collectie van de stad. Niet alleen vanwege het bijzondere verhaal van Wim Leeman, maar ook vanwege het uitgebreide bronnenonderzoek en de vele nieuwe foto’s, documenten en verhalen over het Bivak die Boumans bij het schrijven van het boek wist te achterhalen. 

De publicatie staat als e-book op de website van Stadsarchief Almere. Op de website staat ook een video van de boekpresentatie die eerder dit jaar plaatsvond, waarin de 91-jarige Wim Leeman over het Bivak vertelt. 

Archief Almere TV

Verder staat op de website van Stadsarchief Almere ook alle informatie en leuke clips over het Video archief van Almere TV (1984-2006), met daarin ook een link naar de 900 uur materiaal van voormalige omroep Almere TV. Het Stadsarchief roept kijkers op om bijzondere of opvallende opnamen die zij tegenkomen door te geven via stadsarchief@almere.nl.

Bekijk de video van de eerste uitzending van Almere TV, de opening van de Groene Kathedraal en meer fragmenten via stadsarchief.almere.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto