Afbeelding

Almeerder schrijft boek over leven met corona

Algemeen

ALMERE – Almeerder Mattijs Goede heeft een boek geschreven over leven met corona. “Ik wilde in deze moeilijke tijd niet langs de zijlijn blijven staan, daarom heb ik mij op diverse plekken in het land ingezet als vrijwilliger”, vertelt hij. “In test- en vaccinatiestraten, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Wat ik daar allemaal heb gezien en meegemaakt beschrijf ik in mijn boek.” De foto op de omslag is een knipoog naar de mondkap. “Gebruik hem wel, maar je mag er ook om lachen.”

De Almeerder is zelf afgekeurd vanwege hersenletsel dat hij overhield aan een hersenbloeding. Dat zette zijn leven flink op zijn kop. “Ook al tel ik economisch gezien niet meer mee, maatschappelijk wel degelijk. Als onvrijwillig beroepsvrijwilliger kan ik absoluut van nut zijn”, stelt Mattijs. “Ik wil zingeving in mijn leven. Je kunt ervoor kiezen om slachtoffer te blijven, of de regie weer in eigen hand nemen. Voor mij was doelen stellen en gezien worden een van de remedies.” En als ongediplomeerd iemand kon ik mijn talenten, kwaliteiten en levenservaring inzetten om een luisterend oor te geven bieden aan hen die aandacht nodig hadden, en kon zo laten zien: Mens ik zie je, iemand heeft aandacht voor je.”

Redding

Zo begon hij met het schrijven van kritische en humoristische stukjes waarin hij zijn kijk op de wereld geeft. “Het was een manier om dingen van mij af te schrijven, maar ook een manier om gehoord en gezien te worden. En daardoor ook gewaardeerd. Schrijven werd mijn redding.” In zijn eerste boek ‘Leven met hersenletsel’ beschrijft de Almeerder hoe hij na een hersenbloeding zijn leven weer heeft opgepakt. Daarna volgden nog twee boeken: ‘Het wordt beter’ en ‘Het einde’.

Ooggetuigenverslag

‘Overleven met corona’ is zijn vierde boek. “Hierin beschrijf ik hoe ik het afgelopen coronajaar heb beleefd en wat ik heb meegemaakt tijdens het vele vrijwilligerswerk dat ik heb gedaan. Zo aanschouwde ik de liefde van zorgmedewerkers voor de bewoners in verpleeghuizen en zag ik de onmacht bij het personeel in de ziekenhuizen”, vertelt Mattijs. “Zowel besmette mensen als niet-gevaccineerden zijn paria’s geworden van de samenleving. Ik heb beide aspecten van dichtbij mogen aanschouwen. Ik oordeel niet, maar ik vertel een ooggetuigenverslag van wat soms het voorportaal van de dood is. Ik heb het mogen overleven. Tot mijn verbazing heb ik zelf geen corona gehad. Ik kan het navertellen en doe dat dan ook.”

Gesigneerd exemplaar

‘Over leven met corona’ is een uitgave van Van Dorp Uitgevers/Village. Het boek kost 15 euro en is te bestellen bij de boekhandels of via de uitgeverij zelf: www.vandorp.net

De boeken zijn ook te bestellen bij Mattijs zelf via mattijsgoede@hotmail.com. De schrijver kan een gesigneerd exemplaar bij u thuis in Almere bezorgen (betalen bij aflevering). Onder de bestellers wordt een gratis exemplaar verloot. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto