Telesuper-directeur Marco Verduijn nam dinsdagmiddag de AmpiFarm batterijcontainer in gebruik. (Foto: Fred Rotgans)
Telesuper-directeur Marco Verduijn nam dinsdagmiddag de AmpiFarm batterijcontainer in gebruik. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Telesuper/COOP neemt eigen energieopslagsysteem in gebruik

Algemeen

BUITENVAART - Het Telesuper/COOP distributiecentrum aan de Damsluisweg in Almere heeft dinsdag een eigen energieopslagsysteem in gebruik genomen. Hiermee kan optimaal gebruik worden gemaakt van de zelf opgewekte zonne-energie. Het bedrijf maakt hiermee een grote stap in de verduurzaming van haar bedrijfsprocessen.

Telesuper/COOP is de online supermarkt voor bedrijven, kinderopvang en kleinschalig wonen. Het distributiecentrum aan de Damsluisweg is volledig energieneutraal. “We hebben maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel staan. Zo hebben we hier een groep mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt en hebben we bijvoorbeeld een mooi assortiment met vegan, biologische en ‘On the way to planetproof’ producten”, vertelt oprichter en directeur Johan Dekker. “Maar dit energieopslagsysteem is helemaal een unieke manier om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en het klimaat. Een mooi voorbeeld voor andere bedrijven om ook zonder aangesloten te zijn op het energienet je bedrijf te kunnen exploiteren.”

Zonnepanelen

Directeur en mede-oprichter Marco Verduijn: “Als je werkt met producten die gekoeld moeten worden, zoals melk en filet americain, wil je niet dat de stroom uitvalt. Daar zochten we een oplossing voor en uiteindelijk is dit, mede dankzij de inzet van diverse partijen, het resultaat.” 

Op het dak van het Telesuper/COOP distributiecentrum liggen 2700 zonnepanelen, die genoeg energie opwekken om 500 huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien of om 9000 kilometer met een Tesla te rijden. “We gebruiken ongeveer de helft van de opgewekte energie om overdag onze koelingen, verwarming en computers en dergelijke te laten draaien. De andere helft slaan we op in deze accu”, legt Verduijn uit. “Na zonsondergang kunnen we de stroom uit deze accu halen om ook ‘s nachts onze koelinstallaties te laten draaien. En als de stroom zou uitvallen is er dus ook voldoende capaciteit om de hal te voorzien van stroom.” Op deze manier is het bedrijf niet meer afhankelijk van energielevering van het net.  “We hebben hiermee dit jaar overigens al 2,8 ton CO2 bespaard. En het is nog maar half januari!” 

AmpiFarm batterijcontainer

Om dit alles te verwezenlijken is gekozen voor de expertise van Ampowr. Ampowr is voorloper op het gebied van energieopslag en optimalisatie in de duurzame energiemarkt. Bij het distributiecentrum is een batterijcontainer van 1,327 Megawatt geïnstalleerd, de zogenoemde de AmpiFarm. 

Ampowr onwikkelde samen met Envitron, een gerenomeerd energie ICT-bedrijf, een geavanceerd Energie Management Systeem (EMS). “Dit biedt ook vele mooie extra mogelijkheden voor klanten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld realtime inzicht in verbruik, energie optimalisatie en narrowcasting. Zelfs het handelen met opgewekte energie behoort tot de mogelijkheden”, aldus Ampowr-directeur E. van Honk. “Door de snel toenemende vraag naar energie en de capaciteitsproblemen op het huidige energienet zullen we met slimme oplossingen moeten komen. Met ons platform willen we iedereen de mogelijkheid bieden een bijdrage te leveren aan een klimaat-neutrale toekomst en willen we een aanjager in de energie transitie zijn. Bedrijven als Telesuper/COOP geven een enorme boost in de verduurzaming van deze wereld.”

(Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto