Verschillende winkels geven aan dat ze zaterdag hun deuren gaan openen voor winkelend publiek. (Foto: Almere Zaken)
Verschillende winkels geven aan dat ze zaterdag hun deuren gaan openen voor winkelend publiek. (Foto: Almere Zaken)

Winkeliers in opstand tegen lockdown

Algemeen

ALMERE - Er komt bij Almeerse winkeliers steeds meer opstand tegen de huidige lockdown. Diverse ondernemers zijn van plan om hun winkel vanaf aanstaande zaterdag toch te openen voor publiek, als er vrijdagavond bij de persconferentie wordt besloten dat de lockdown verlengd wordt.

“We zijn het meer dan zat,” vertelt een winkelier die anoniem wil blijven, omdat ze vreest voor extra controle als ze wel haar naam noemt. “Juist de kleine zelfstandigen zijn al de hele coronacrisis de pineut. Alles mag open, maar de gewone winkelier moet dicht blijven. Bovendien zijn de compensaties niet toereikend genoeg om te overleven. We zullen dus wel open moeten gaan, omdat we anders niet overleven. Ook van andere winkeleigenaren hoor ik hetzelfde voornemen om, als het kabinet besluit om de niet essentiële winkels toch nog dicht te laten, toch open te gaan voor publiek.”

Winkelen op afspraak

Ricardo Renes is één van de ondernemers die aanstaande zaterdag open gaat. Zijn winkel Biggymanskleding is een speciaalzaak voor grotere maten kleding aan de Europlaan in Poort. Renes vertelt: “Zaterdag ga ik open, wat de regering ook zegt. Het hele winkelen op afspraak, wat nu het plan is, werkt gewoon niet optimaal. Er wordt niet voldoende gekeken naar de verschillen tussen ondernemers. Natuurlijk plannen mensen een winkelbezoek in voor de Action of de Hema , maar voor een speciaalzaak gebeurt dat niet. Dus wie langs wil komen, is welkom, en dan plannen we de afspraak direct in.” Bang voor handhaving of boetes is de winkeleigenaar niet. “Ik ben meer bang voor de toekomst, want de afgelopen twee jaar heb ik al mijn spaargeld en mijn pensioen verloren door deze maatregelen. En dat terwijl al lang duidelijk is dat de besmettingen niet vanuit winkels komen, maar vanuit scholen of thuissituaties. En ondertussen worden de kleine ondernemers kapot gemaakt. Dat ben ik zat.”

Verdeeldheid

Martin Ort is directeur van de Ondernemers Vereniging Stadscentrum Almere (OVSA) en hoopt dat ondernemers zich wel aan de maatregelen zullen houden. “Hoewel ik alle begrip heb voor hoe zwaar winkeliers het hebben, is het beter als we ons wel allemaal aan de regels houden. Ik denk bovendien dat sommige ondernemers wel zeggen dat ze open zullen gaan, maar in de praktijk het niet zullen doen. De boetes zijn namelijk enorm, denk aan ongeveer € 4.000,- per dag. Daar schiet je niets mee op. Het roepen om in opstand te komen zorgt bovendien alleen maar voor meer verdeeldheid in Almere, dat is iets wat we niet moeten willen.

Handhaven

Een aantal burgemeesters in andere Nederlandse steden hebben al laten weten niet te gaan handhaven op winkels die toch hun deuren gaan openen. Of dat in Almere ook het geval is, is nog niet bekend. De woordvoerder van de gemeente kon op dit moment deze vraag nog niet beantwoorden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto