Loco-burgemeester Hilde van Garderen en wethouder Maaike Veeningen bezochten zaterdag diverse Almeerse horecazaken, waaronder restaurant Bij Brons in Haven. (Foto: aangeleverd)
Loco-burgemeester Hilde van Garderen en wethouder Maaike Veeningen bezochten zaterdag diverse Almeerse horecazaken, waaronder restaurant Bij Brons in Haven. (Foto: aangeleverd)

Horeca protesteert tegen aanhoudende lockdown

Algemeen

ALMERE - Hoewel de winkeliers zaterdag weer klanten mochten ontvangen en het weer gezellig druk was in de winkelstraten, zit de horeca nog steeds in een lockdown. Uit protest openden diverse horecagelegenheden zaterdag toch voor één dag hun deuren, om een statement te maken richting De Haag. De gemeente toonde zich begripvol en ging met diverse ondernemers in gesprek.

“HOPEN… dat hebben we lang genoeg gedaan. Nu gaan we écht OPEN”, verklaarde restaurant De Beren in Almere Centrum. Iedereen was daar zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur welkom voor een kop koffie en iets lekkers. “Het is niet alleen niet meer te verklaren, we kunnen dit wanbeleid niet meer accepteren”, aldus het team van café ‘t Boemeltje op het Stationsplein. Het café heeft het al zwaar vanwege de grootschalige werkzaamheden voor de deur, waardoor ze slecht zichtbaar zijn voor klanten. ‘t Boemeltje zit naar eigen zeggen op een spoor dat eindigt en daarom gingen zij zaterdag ook uit protest open. De keuken bleef gesloten, maar klanten waren welkom voor een drankje, met inachtneming van dezelfde regels als voor de sluiting: zitten, anderhalve meter afstand en qr-code. Ook kattencafé The Coffeecat gooide de deuren zaterdag open voor een kopje koffie. “Veel meer hebben we niet in huis, maar 13 katten, koffie en thee, daar kun je wel wat mee.”

‘Hun verhalen zijn schrijnend’ 

De gemeente Almere heeft begrip voor de horeca-ondernemers. Loco-burgemeester Hilde van Garderen en wethouder Maaike Veeningen bezochten zaterdag meerdere Almeerse horecazaken, zoals Eetcafé ‘t Lieverdje, restaurant Bij Brons in de Havenkom en café Cheers op de Grote Markt. Zij spraken met de ondernemers over hun teleurstelling na de persconferentie van vrijdagavond. “Hun verhalen zijn schrijnend. Veel respect voor hun flexibiliteit en doorzettingsvermogen”, aldus Hilde van Garderen. “Laten we ons alsjeblieft zo goed mogelijk aan de regels houden zodat ook zij binnenkort weer open kunnen!” 

Petitie 

Koninklijke Horeca Nederland roept ondernemers, medewerkers én gasten op massaal de petitie te ondertekenen die oproept om ook per direct de maatregelen voor de horeca te versoepelen. “Er moet nu écht iets gebeuren”, aldus de branchevereniging. De petitie, die inmiddels al ruim 14.000 keer is ondertekend, wordt op 20 januari aangeboden bij de Tweede Kamer.

Uit de krant