(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Ja/Nee sticker blijft beste remedie tegen papierverspilling

Algemeen

Digitaal registratiesysteem kan doodsteek onafhankelijke lokale journalistiek zijn 

ALMERE - Uitgevers van huis-aan-huis nieuwskranten voelen zich overvallen door de lancering van het digitale registratiesysteem dat Mail DB wil gaan invoeren. Mail DB is de brancheorganisatie die zorgt voor het landelijk systeem van de bekende JA/NEE brievenbusstickers.

Vorige week woensdag kondigde MailDB, aan dat zij via www.inmijnbus.nl een digitale registratie willen doorvoeren voor het wel of niet ontvangen van ongeadresseerd drukwerk. Hierin wordt de suggestie gewekt dat het systeem straks ook gaat werken voor huis-aan-huis nieuwsbladen. De uitgevers kunnen nog niet beoordelen of zij hiervan gebruik gaan maken. Veel uitgevers, waaronder ook Rodi Media Midden Nederland, uitgever van Almere DEZE WEEK en de verspreidorganisatie De Drukwerkverspreiders zijn pas heel laat geïnformeerd en verbazen zich over het plan en de communicatie erover. “Dit plan is niet in het belang van de lokale journalistiek. De uitvoerbaarheid, het feit dat dit systeem alleen digitaal is en eventuele gevoelige informatie van de lezers in het systeem zijn grote struikelblokken.” 

Hoge Raad

Het plan rijmt ook niet met de uitspraak van de Hoge Raad die bepaalde dat huis-aan-huiskranten gewoon mogen worden verspreid en de welbekende Ja/Nee sticker methodiek in de praktijk prima werkt. “Bij zo’n ingrijpende verandering moet je ervoor zorgen dat huis-aan-huiskranten zonder belemmering bezorgd kunnen blijven worden, en die waarborg is er niet’, aldus Roy Keller van de brancheorganisatie NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers). “Dit plan is wellicht een prima oplossing voor reclamefolders, maar huis-aan-huiskranten lopen risico op een omzetdaling tot wel 20%, en dat zou natuurlijk de doodsteek betekenen voor de onafhankelijke lokale journalistiek.”

Bezorgers

Zo zijn er zorgen over de praktische uitvoerbaarheid. Bezorgers zijn al niet gemakkelijk te vinden, het werk moet ze zo makkelijk mogelijk worden gemaakt. Met dit nieuwe systeem moeten zij voor elk adres controleren wat de wens is van de bewoner. Looplijsten zijn niet hanteerbaar en om steeds op de mobiele telefoon te kijken, is verkeersgevaarlijk. Alle facetten van een nieuw systeem moeten daarom eerst goed worden onderzocht. Rodi Media Midden Nederland en andere uitgevers zijn voorstander van een registratiesysteem dat papierverspilling tegengaat en de deursticker is hiervoor een goed systeem. Als een huis-aan-huis nieuwsbladen niet wordt gelezen of de lezer leest de krant digitaal, dan zien de uitgevers liever een NEE-sticker op de deur. Kranten drukken die direct verdwijnen in de papiercontainer is verspilling en dat willen we voorkomen.

Bakermat

Lokale huis-aan-huiskranten zijn de bakermat van de journalistiek en fungeren als kweekvijver voor journalistiek talent. Nederland telt bijna vierhonderd huis-aan-huiskranten die wekelijks door zo’n 7,9 miljoen Nederlanders gelezen worden. In de meeste gemeenten voeren alleen nog de lokale journalisten onafhankelijk journalistieke controle uit op de plaatselijke politiek. Veel overheden gebruiken de huis-aan-huiskranten om burgers te informeren over belangrijke kwesties. Uit onderzoek blijkt dat burgers hun informatie over die verkiezingen voor het grootste deel via hun lokale krant vernemen.

Communicatie

Huis -aan-huiskranten worden ook intensief gebruikt als communicatiemiddel van bewoners. De kranten staan vol ingestuurde berichten met activiteiten in de wijk, voorstellingen in lokale concert- en theaterzalen, ingezonden stukken van lezers, en hebben hiermee een belangrijke maatschappelijke functie.MeedenkenZoals gezegd willen Rodi Media Midden Nederland en De Drukwerkverspreiders en alle uitgevers graag verder meedenken over een systeem dat in lijn ligt met de belangen van lokale journalistiek en zo draagvlak creëren voor een oplossing dat wel kan werken voor de uitgevers, verspreiders en de consumenten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto