De woningen staan er al, maar de omliggende kavel moet nog moet nog worden ingericht. (Foto: aangeleverd)
De woningen staan er al, maar de omliggende kavel moet nog moet nog worden ingericht. (Foto: aangeleverd)

Tegenslag voor woonproject voor economisch thuislozen in Oosterwold

Algemeen

ALMERE – Stichting STILA krijgt van de gemeente Almere geen subsidie voor een woonproject voor economisch thuislozen in Oosterwold. De stichting heeft daar op eigen kracht 30 tiny houses laten bouwen. “Maar wij willen de bewoners tevens professionele begeleiding bieden en ook aan het kavelonderhoud hangt een prijskaartje”, aldus Monique Onvlee, bestuurder van Stichting STILA. Zij is enorm teleurgesteld over de afwijzing.

Het project voorziet in woonruimte voor mensen die buiten hun schuld om dakloos zijn geworden, bijvoorbeeld als gevolg van een scheiding of overlijden van een familielid. “Velen hebben jaren op een bank bij familie of vrienden geslapen, of in hun auto. Ze hebben vaak ook te kampen met trauma’s of schuldenproblematiek. Daarom willen we ook  voor professionele begeleiding zorgen”, vertelt Onvlee. “De gemeente gaf bij het zoveelste gesprek aan dit een mooi initiatief te vinden, maar deze mensen hebben geen zorgindicatie en vallen daardoor niet binnen het beleid van de gemeente. Daarnaast vindt de gemeente dat ze op de achtergrond al voldoende bezig zijn met deze doelgroep.”

Buiten de boot

De woningen zijn inmiddels gebouwd door een investeerder, omdat de stichting zelf niet voldoende inkomsten had. “De huur gaat dan ook niet naar de stichting maar naar deze investeerder. Echter is de maximaal toegestane sociale huur voor een deel van deze bewoners te veel en zonder subsidie kunnen wij hen hierin niet financieel bijstaan”, aldus Onvlee. “Daarnaast vallen ook met dit project nog steeds mensen buiten de boot. Zoals bankslapers die geen inschrijfadres hebben en daardoor een daklozenuitkering ontvangen. Zij verdienen niet voldoende om bij de verhuurder in aanmerking te komen voor de woning. Stichting STILA zou graag voor deze mensen willen instaan met de huur en de borg. Na 8 weken hebben zij weer een uitkering en kunnen zij het wel betalen.”

Kavelonderhoud

Zonder inkomsten kan Stichting STILA er ook niet voor zorgen dat het kavelonderhoud naar behoren wordt gedaan. “Wij willen deze mensen niet alleen een thuis geven, maar ook rondom het huis mogelijkheden bieden voor de kinderen die er wonen, de 5000 m2 aan tuin netjes houden en de landbouw voltooien die nodig is volgens het bestemmingsplan.”

Monique Onvlee is verbolgen over het besluit van de gemeente. Zij geeft wel aan dat de bewoners niet bang hoeven te zijn dat ze weg moeten. “Zij kunnen zeker blijven en we blijven vechten voor de begeleidingssubsidie. De verslagenheid is groot, maar we geven niet op”, benadrukt Onvlee. Daarnaast doet zij een dringende oproep naar het publiek. “Wellicht zijn er mensen die ons kunnen helpen bij het aanvragen van een fonds of bij de promotie van dit project. En misschien zijn er bedrijven die ons willen sponsoren.” Wie het project op wat voor manier ook wil steunen, kan zich melden via info@stichtingstila.nl.

Doneeractie 

Charmaine is een van de bewoners in het project. Zij werd dakloos door een scheiding. “Geen beperking, geen verslaving, geen vluchtelingenstatus en dus geen recht op hulp vanuit de gemeente.” Zij is dankbaar en blij dat zij werd opgevangen door stichting STILA. Samen met de andere bewoners wil zij van het tiny house complex in Oosterwold een thuis maken voor haar kind en alle andere kinderen die er wonen. Charmaine heeft een doneeractie opgezet om een gezamenlijke ontmoetingsplek en speelgelegenheid te kunnen realiseren.

Uit de krant