Gemaal De Blocq van Kuffeler. (Foto: AdobeStock/Ivo de Rooij)
Gemaal De Blocq van Kuffeler. (Foto: AdobeStock/Ivo de Rooij) Ivo de Rooij

Hengelsportvereniging verklaart vissterfte: Pleidooi voor vispassage bij gemaal

Algemeen

OOSTVAARDERSDIEP– Hengelsportvereniging HSV Almere heeft een verklaring voor de jaarlijkse massale vissterfte bij het gemaal Blocq van Kuffeler. De vereniging denkt dat het probleem met een vispassage op te lossen is.

Elk jaar rond april en mei drijven in het Markermeer veel dode vissen,  met name brasem. Volgens Rijkswaterstaat is dat het gevolg van de paaitijd. De vrouwtjes willen kuit schieten in warmer water dan het Markermeer heeft. Daar kunnen ze echter niet komen omdat de dijk er tussen ligt. Uiteindelijk sterven ze van de kou en uitputting.

Verklaring

De HSV komt nu met een geheel andere verklaring, nadat ze zelf poolshoogte zijn gaan nemen. Volgens de hengelvereniging ontstaat er, zodra het gemaal gaat draaien, een stroming vanuit de vaarten richting het Markermeer. In het gemaal zit een perskoker. Aan die koker zitten terugslagkleppen die zich door de stroming van de waterdruk openen. De vissen zwemmen dan de koker in. Zodra de pomp stilvalt vallen de kleppen weer dicht en kunnen de vissen geen kant meer op. De vis sterft uiteindelijk door zuurstofloosheid. Als het gemaal daarna weer gaat pompen spuugt het de dode vis het Markermeer in.

Stuitend

HSV Almere is overtuigd van de eigen verklaring en noemt het ‘stuitend’ dat er al die jaren niet één ecoloog of deskundige de moeite heeft genomen om zich in de werking van het gemaal te verdiepen, maar het afdeed als paaisterfte. ‘Ook de Partij voor de Dieren, die zich enorm druk maakt om een paar bomen in Almere,  heeft deze enorme sterfte al die jaren genegeerd.´

De vereniging meent dat de verantwoordelijken nu snel met een oplossing moeten komen. ‘Ze hebben nog een maand of twee om duizenden brasems te redden en te zorgen voor structurele maatregelen die dit hier. De vereniging dringt daarbij aan op het aanleggen van een vispassage war de vissen makkelijk het gemaal kunnen passeren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto