Brandt er licht op stadhuis omdat er crisisoverleg is? (Foto: aangeleverd)
Brandt er licht op stadhuis omdat er crisisoverleg is? (Foto: aangeleverd) ROBERT MIENSTRA

Brandbrief oppositie aan burgemeester over extra raadsvergadering Floriade. Is er crisisoverleg?

Algemeen

ALMERE – De oppositiepartijen AP/OPA, de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren hebben een brandbrief aan burgemeester Ank Bijleveld geschreven om de extra raadsvergadering over de 4,5 miljoen extra voor de Floriade toch maandagavond of dinsdagavond te houden. Daarover zou nu crisisoverleg van het presidium (dagelijks bestuur van de raad) en burgemeester Ank Bijleveld bezig zijn op het stadhuis. De gemeentewoordvoerders kunnen dit nog niet bevestigen.

Door Robert Mienstra

De oppositie wilde zo snel mogelijk een extra raadsvergadering over de 4,5 miljoen extra voor de Floriade. Het presidium wilde dat pas donderdag na de verkiezingen toestaan. Maar de oppositie heeft zich daarbij niet neergelegd en stuurde onderstaande brandbrief.

Brief oppositie aan burgemeester:

‘De fracties van AP/OPA, de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren, zijn erg teleurgesteld en ontstemd over het besluit tot het uitschrijven van de aangevraagde extra raadsvergadering daags na de verkiezingen van komende week. Het college heeft willens en wetens pas na de laatste reguliere vergadering van deze raadsperiode een belangrijke beslissing naar buiten gebracht, welke ook op gespannen voet staat met een motie die tijdens die laatste vergadering is aangenomen. Wij zijn van mening dat het ons democratisch recht is om het college daarvoor nog voor de verkiezingen ter verantwoording over te roepen. Als dit ons onmogelijk wordt gemaakt door het presidium, doordat zij zich beroepen op niet bestaande, ongeschreven regels, dan wordt het belangrijke instrument voor ons als raadsleden, het aanvragen van een extra vergadering en ons democratisch recht het college ter verantwoording te kunnen roepen, ontnomen. Niemand zit te wachten op deze vergadering daags na de verkiezingen. Dat is het moment om weer vooruit te gaan kijken. Wij willen deze vervelende situatie voor de verkiezingen hebben opgehelderd. Ik denk dat iedereen in de raad dit wil. Daarnaast zit er ook, gezien de grote bedragen en belangen en het feit dat de opening van de Floriade erg dichtbij komt, een grote urgentie en spoed bij. Dit moet zo snel als mogelijk behandeld worden.

Wij vragen u met klem uw beslissing te heroverwegen (volgens de wet is het uiteindelijk uw beslissing om en wanneer een vergadering uit te schrijven, het presidium kan slechts een adviserende rol hebben) en nog vanavond, morgenavond of uiterlijk dinsdagavond deze vergadering uit te schrijven.’ 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto