(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Humanitas viert uitreiking van honderdste Levensboek

Algemeen

ALMERE - Bij Humanitas Almere draait al tien jaar lang het project ‘Levensboek’. Onlangs is het honderdste boek uitgereikt en dat werd woensdag gevierd met de ‘Avond van het Levensboek’ in de nieuwe bibliotheek. Schrijvers, hoofdpersonen en andere belangstellenden kwamen daar samen voor een kijkje in de keuken van het project.

Door Petra Onderwater

Het honderdste Levensboek gaat over ‘een deeltje’ uit het leven van Thea van Zeventer. “Op aanraden van mijn kleinzoons besloot ik het verhaal van mijn jeugd op papier te zetten”, vertelt zij. “Ik heb het zelf geschreven, maar ik vond het lastig om er echt een samenhangend boek van te maken.” Vrijwilligster Eline Dekker heeft haar daarbij geholpen. Thea las tijdens de Avond van het Levensboek een fragment voor over de manier waarop vroeger het huis werd verwarmd door een kolenkachel. “Mijn kleinzoons hadden daar namelijk nog nooit van gehoord. Nu kunnen ze precies lezen hoe dat ging”, lacht zij.

‘Iedereen heeft een verhaal’ 

Momenteel zijn er dertig schrijvers die vrijwillig levensverhalen optekenen voor stadgenoten. “Iedereen heeft een verhaal”, stelt Marjan van Doorn, coördinator van het project. Zij koppelt mensen die hulp zoeken bij het schrijven van hun levensverhaal aan vrijwilligers. “Almere was zo’n tien jaar geleden de eerste afdeling van Humanitas die hiermee begon. Inmiddels zijn er verspreid over het land een stuk of tien, maar Almere heeft het grootste project. Het 128ste boek wordt inmiddels geschreven.”

Feestelijke uitreiking

Als het schrijfwerk af is, wordt het boek in kleine oplage gedrukt voor familie, vrienden en bekenden van de hoofdpersoon en volgt een feestelijke uitreiking. Het drukwerk komt voor rekening van de Hoofdpersoon. Aan het schrijven zijn geen kosten verbonden, dat wordt door de schrijvers op vrijwillige basis gedaan. “Er gaan heel wat uren in zitten, maar het is ontzettend leuk om te doen”, vertelt Ina van der Vaart, die zelf al zeventien levensboeken heeft geschreven. “Ik vind het gewoon heel boeiend om naar al die verhalen te luisteren. Ieder levensverhaal is anders.” Dat beamen ook schrijvers Carla Prins en Carel de Vink, die beiden ook al meer dan tien levensboeken op hun naam hebben staan. 

Meertens Instituut en bibliotheek

Als hoofdpersonen dat willen, kan er ook een boek naar De Nieuwe Bibliotheek. De boeken zijn daar terug te vinden op de afdeling: Waargebeurd. Ook het Meertens Instituut is geïnteresseerd in de Levensboeken. “Ze vertellen namelijk iets over de mensen, het taalgebruik en het dagelijks leven in een bepaalde periode”, vertelt prof. Dr. Theo Meeder. “Zaken die nu doodgewoon lijken, zijn dat over een hele tijd niet meer. Neem bijvoorbeeld die eerdergenoemde kolenkachel. Het is belangrijk om dit soort zaken te documenteren en de Levensboeken kunnen daar een bijdrage aan leveren.”

Wie ook interesse heeft in een Levensboek kan voor meer informatie terecht op www.humanitasalmere.nl

Thea van Zeventer (links), vrijwilligster Eline Dekker en projectcoödinator Marjan van Doorn tijdens de Avond van het Levensboek. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto