De.Brink is nu een trapveldje (Foto: Almere DEZE WEEK)
De.Brink is nu een trapveldje (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gezellige Brink in Nobelhorst lijkt er niet te komen

Algemeen

NOBELHORST – Het moest een leuk dorpspleintje worden met een bakker, slager, kapper, bloemist. Zo stond het althans in de tekeningen, verkoopbrochures en zo werd kopers mondeling beloofd tijdens de aankoop van de grond in de kavelwinkel. 

Door Marcel Beijer

Momenteel is de gezellige, dorpse Brink nog slechts een voetbalveldje voor de jeugd en scholen. En blijken er ineens plannen te zijn om er een groot gezondheidscentrum te realiseren.  Bewoners willen graag dat het terrein, dat ligt ingeklemd tussen de Nobellaan, Marie Curielaan en Max Planckstraat, de gezellige Brink wordt zoals destijds werd voorgehouden en wat ook goed zou passen bij het dorpse karakter van Nobelhorst. “Het heet niet voor niets de Brink wat staat voor centraal middelpunt van het dorp”, laat het Buurtschap Nobelhorst weten. Het Buurtschap is al een aantal jaar met de gemeente over dit thema in gesprek. Volgens het Buurtschap zijn er in de loop der jaren verschillende ondernemers geweest die interesse hadden om zich op de Brink te vestigen, maar zij zouden door de gemeente met een kluitje in het riet zijn gestuurd. Een aantal is afgehaakt, een ander deel heeft zich elders gevestigd. 

Bestemmingsplan

Volgens een woordvoerder van de gemeente is in het bestemmingsplan nooit sprake geweest van winkels op een Brink. “Er is in het verleden geprobeerd op het terrein een tijdelijke supermarkt te realiseren maar dit is door marktomstandigheden niet gelukt. De tijd heeft de ontwikkelingen inmiddels ingehaald. “In Oosterwold is nu een grote Lidl gerealiseerd en zijn nog twee supermarkten langs de A27 in aanbouw. Hierdoor is er in Nobelhorst mogelijk geen marktruimte meer om de gewenste supermarkt te realiseren. De locatie van de supermarkt is daarom verplaatst van het centrum van Nobelhorst naar de rand richting de A6 op Twentsekant.”
Een grote supermarkt is nu juist precies wat de bewoners niet willen. “Uit reactie van de woordvoerder blijkt maar weer eens te meer dat ze niet weten wat er speelt in Nobelhorst dat is opgezet als een dorpje: alles kleinschalig en op loopafstand.” 

Gesprekken

De buurtschappen in Nobelhorst zitten ook niet te wachten op een grootschalig zorgcentrum, waarover de gemeente momenteel in gesprek is. “De bestaande dorpshuisarts en -tandarts, eventueel aangevuld met een apotheek, is prima. Een grootschalig centrum past beter aan de randen van het dorp. Wij zeggen: wijzig dat bestemmingsplan en zorg dat er een dorpse Brink komt, zoals ook in de brochures is voorgespiegeld. Gemeentebeleid op deze wijze verder doorvoeren gaat ten koste van de oorspronkelijke opzet van Nobelhorst wat nou juist net de reden was waarom wij hier zijn komen wonen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto