Het artikel van vorige week. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het artikel van vorige week. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Stedenwijker staat niet alleen in horen van bromtoon

Algemeen

STEDENWIJK – De Almeerder Ruud Sijmons staat niet alleen in zijn zoektocht naar een irritante bromtoon. Zijn noodkreet in de krant van vorige week leverde tientallen reacties op van mensen die bromtonen horen. Ook kwamen er veel tips binnen.

Door Marcel Beijer

Oostvaardersbuurt, Kruidenwijk, Haven, Filmwijk, Literatuurwijk: eigenlijk in heel Almere komen reacties van mensen die een onverklaarbare bromtoon horen. De een ziet de oorzaak in 5G-masten,  luchtalarminstallaties, elektrische lattenbodem of de hoogspanningsmasten, de ander in de mechanische ventilatie, warmtepomp, ledlampen in lantaarnpalen of de jacuzzi in de tuin van de buren. Opvallend is dat veel mensen het geluid vergelijken met het (zachtjes) draaien van een dieselmotor en dat het geluid in ‘zones’ te horen is. Ook zijn er periodes in het jaar dat het geluid niet te horen is. 

Blij met reacties

Sijmons is blij met de vele reacties maar wijst erop dat de oorzaak waarschijnlijk niet ligt in het elektriciteitsnet. “Ik weet zelf namelijk best wel wat van elektrotechniek, maar het gaat hier echt om een laagfrequentiegeluid van 100 Hertz en dus niet de 50 Hertz van het elektriciteitsnet. Ik heb alle binnengekomen reacties goed doorgelezen en met een paar personen ook afspraken gemaakt om bij hun thuis te gaan luisteren of het om dezelfde toon gaat.”

White noise

Interessant is de reactie van een bewoner in Noorderplassen die bij Rijkswaterstaat en het RIVM  haar licht opstak maar niets wijzer werd. Een buurman wees haar erop laagfrequent geluid overal doorheen kan, dus ook een dijk. Omdat ze ‘gek’ werd van het geluid kocht ze een apparaatje dat ‘white noise’ produceert. Dat zorgt ervoor dat er een ander geluid als afleiding hoorbaar is. Op enig moment hield het gebrom op. Ze biedt Sijmons aan het apparaatje op te komen halen. Ook overweegt de Stedenwijker contact te zoeken met een bedrijf dat gespecialiseerd is in onderzoek naar overlast zoals milieu, lucht, geur maar ook geluid. Het bedrijf vraagt daar uiteraard wel geld voor.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto