Afbeelding

Vrij frisse meivakantiedagen

Algemeen

ALMERE - De maand april is bijna om en we maken kort de balans op van deze grasmaand. Volop dynamiek qua weerevenementen hadden we. De temperatuur die eerst voorzomerse waarden gaf tot royaal 20 graden. Vlak daarna de tamelijk onverwachte sneeuwdepressie als gevolg van een ijskoude bovenlucht. 

De laatste fase van de maand deed sterk denken aan het weer dat we in maart hadden. Strakblauwe luchten met veel zon en een telkens aflandige wind die droge lucht aanvoerde waarin het gedurende de nachten vaak tot vorst kwam. Qua neerslagverdeling waren er nogal verschillen per regio. In de omgeving Almere kwam 55-60 millimeter water naar beneden. Het natst met bijna 90 millimeter aprilwater was het traditiegetrouw aan de noordkant van de Veluwe. In het uiterste zuidwesten van het land viel soms amper 25 millimeter regen. 

Dezer dagen komt de middagtemperatuur lager uit dan vorige week. Er is ook kans op een verdwaalde stofbui, maar in grote lijnen blijft het nog droog tot aan de eerste meiweek in Zuidwest-Flevoland. Koningsdag geeft prima droog weer met zonnige perioden en met 15 graden is het wel wat koel. Donderdag wordt het tijdelijk wat zachter met 17-18 graden.

‘Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’ is een weerspreuk die de afgelopen maand in elk geval op ging. Slechts weinigen weten de daadwerkelijke betekenis van dit gezegde. Met die witte hoed wordt  niet een pak sneeuw bedoeld maar een witte zomerhoed, dus exact het tegenovergestelde. Welgestelde dames droegen pakweg 200 jaar terug zo’n witte zomerhoed soms al in april, als het enkele dagen prachtig weer was zoals we ook enkele weken terug hadden. Uiteindelijk is de spreuk verbasterd tot de bekende witte hoed (sneeuw) zoals we ‘m nu kennen.

Woensdag min. 4, max. 15, wind n. 3, neerslag 20% en zon 60%
Donderdag min. 4, max. 17, wind n. 3, neerslag 20% en zon 75%
Vrijdag min. 5, max. 15, wind no. 3, neerslag 10% en zon 45%
Zaterdag min. 6, max. 13, wind no. 3, neerslag 20% en zon 55%
Zondag min. 6, max. 13, wind nnw. 3-4, neerslag 40% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto