(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Ook in Flevoland onzekerheid over herstel werkgelegenheid

Algemeen

ALMERE - UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Flevoland in 2022 verder herstelt na de coronacrisis. Vooral in de uitzendbranche en de horeca ontstaat werkgelegenheid. De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie en dalende koopkracht zorgen echter voor toenemende onzekerheid. Hierdoor neemt naar verwachting de banengroei in 2023 af. 

Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2022 – 2023.Op korte termijn herstelt de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Flevoland zich verder, nadat deze in 2021 alweer op het niveau van voor de coronacrisis was gekomen. In de jaren 2022 en 2023 groeit het aantal banen van werknemers door met 5.700 (3,7%) en komt uit op 158.600. Deze groei wordt voor een belangrijk deel dit jaar al gerealiseerd. Vanaf 2023 komen we volgens UWV in een periode van onzekerheid terecht. Voor 2023 wordt nu nog een kleine groei verwacht, maar of dit gaat uitkomen is hoogst onzeker.

Banengroei in meeste sectoren

Volgens de prognoses neemt tussen 2021 en 2023 in de meeste sectoren de werkgelegenheid toe. In de arbeidsmarktregio Flevoland groeit vooral het aantal banen van werknemers in de uitzendbranche, horeca, zorg en welzijn en in de bouwnijverheid. De uitzendbranche werd hard getroffen door de coronacrisis, maar maakt nu weer een sterke groei door. Ditzelfde geldt voor de horeca, alleen is de verwachting niet dat het aantal banen in deze sector eind 2023 weer op het niveau zal zijn van voor de coronacrisis. Door de toenemende zorgvraag en vergrijzing zal ook het aantal banen in de zorg en welzijn de komende tijd toenemen.

Krimp detailhandel en financiële diensten

In sectoren als detailhandel en financiële diensten neemt het aantal banen van werknemers af in de jaren 2022 en 2023. In de detailhandel blijft de werkgelegenheid achter bij de productie die steeds meer via online verkopen wordt gerealiseerd. In de financiële dienstverlening speelt automatisering een grote rol in het verlies aan werkgelegenheid. Dit is een trend die al jarenlang gaande is volgens UWV. In de coronajaren kwam deze dalende trend tijdelijk tot stilstand. De dalende trend lijkt zich nu in Flevoland weer door te zetten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto