(Foto: Fotostudio Wierd)
(Foto: Fotostudio Wierd)

Scholieren presenteren innovatieve oplossingen tijdens Talent kleurt Flevoland

Algemeen

FLEVOLAND - Technasiumscholieren presenteerden woensdag met veel passie de resultaten van opdrachten uit het jongerenprogramma Talent kleurt Flevoland. De presentaties vonden plaats tijdens het Talent kleurt Flevoland-evenement in de Kubus in Lelystad. 

Zo’n 150 scholieren uit het Flevolandse onderwijs zijn dit schooljaar aan de slag gegaan met vraagstukken over duurzaamheid, energie, voedselverspilling en wonen. De elf groepjes die de meest innovatieve onderzoeken en ontwerpen hebben aangeleverd, mochten hun resultaten delen aan de hand van onder andere maquettes, posters, VR-brillen en 3d-presentaties op een ideeënmarkt. Het groepje met het meest impactvolle idee won de felbegeerde ‘Ongekend Flevotalent-bokaal’. Er was een vakjury aanwezig om de groepjes te beoordelen.

Gedeputeerde Harold Hofstra trapte deze feestelijke middag af voor de gemotiveerde scholieren. “In Flevoland bouwen we voor de toekomst. Jongeren hebben de toekomst”, aldus Hofstra. “Het is daarom mooi te zien hoe ze via Talent Kleurt Flevoland op een creatieve manier kunnen meedenken aan oplossingen voor actuele problemen. Problemen die niet alleen voor Flevoland, maar zelfs nationaal en internationaal spelen. Ik kan dit alleen maar toejuichen.”

Creatieve ideeën

De creaties op de ideeënmarkt lieten zien dat er volop talent aanwezig is in Flevoland. Zo liet een groepje van Almere College via een VR-bril zien hoe je voedselverspilling tegen gaat. Onderbouwleerlingen van Emelwerda ontwierpen een flessenbasket om plastic flesjes weg te gooien op andere festivals. In een 3d-presentatie lieten scholieren van Slingerbos een oplossing zien voor duurzaam bouwen: een circulair én modulair gebouwd wooncomplex met veel groenvoorzieningen. En voor Marfo BV bedachten scholieren van Porteum een manier om plastic verpakkingsmateriaal van vliegtuigmaaltijden te vervangen voor olifantsgras.

 Ongekend FlevoTalent-bokaal

Van alle innovaties stak één ontwerp er bovenuit. Linda, Foske, Mila en Eline van het Emelwerda College hadden het meest impactvolle idee: ‘Het grote PLANTastische kookboek voor basisscholen’. Een kookboek met gezonde recepten zonder dierlijke producten voor kinderen. De recepten vertellen ook nog eens hoeveel water en CO2-uitstoot je bespaart. Dit idee is ontstaan vanuit de ‘Feeding the city’ challenge. De opdracht was om meer bewustwording te creëren voor een plantaardige voedselkeuze.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto