Aan welk profiel moet de nieuwe burgemeester voldoen? (Archieffoto: aangeleverd)
Aan welk profiel moet de nieuwe burgemeester voldoen? (Archieffoto: aangeleverd)

Almeerders kunnen meedenken over nieuwe burgemeester

Algemeen

Almeerders kunnen meedenken over nieuwe burgemeester

Door Marcel Beijer

ALMERE – Bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kunnen Almeerders meedenken over het profiel wat bij de eerste burger van een stad als Almere past. Een commissie, bestaande uit raadsleden en onder voorzitterschap van Toon van Dijk, buigt zich de komende maanden over deze profielschets. De beslissing wordt uiteindelijk genomen door de gemeenteraad. 

In aanloop naar de benoeming van Franc Weerwind als burgemeester mochten Almeerders ook al meedenken via de speciale webtool mijnburgemeester.nl, die het best te vergelijken is met de bekende verkiezingswijzer. “Die webtool stond destijds in de kinderschoenen”,  stelt Van Dijk. “Inmiddels is die zodanig doorontwikkeld dat we er als commissie echt heel veel informatie uit kunnen halen. Er worden tien vragen gesteld die Almeerders kunnen beantwoorden. Met een schuifje kun je dan aangeven of je het er 0 procent of 100 procent mee eens bent.” Respondenten krijgen na invulling direct te zien naar welk type burgemeester hun voorkeur uitgaat. Bijvoorbeeld: ‘efficiënte probleemoplosser’, ‘enthousiaste aanvoerder’ of ‘kritische coach’.

Instanties

Naast de inbreng van bewoners wil de commissie ook weten welke eigenschappen instanties in Almere bij een nieuwe burgemeester willen zien. “Dat zijn uiteraard instanties die nadrukkelijk met een burgemeester samenwerken, zoals het OM of politie, maar we roepen ook andere instanties op hun inbreng te geven. Zij krijgen open vragen toegestuurd. Maar ook andere instanties, zoals geloofsgemeenschappen, scholen of verenigingen vragen we om hun inbreng.”

Mijnburgemeester.nl

Almeerders kunnen tot en met vrijdag 22 juli de website www.mijnburgemeester.nl bezoeken. Zie ook de oproep hiertoe elders in deze krant.
“De input van Almeerders en de instanties zullen we nadrukkelijk meenemen”, stelt Van Dijk. “Ik zie dat als een absolute vereiste, want wij zijn slechts een uitvoerende commissie. Onder leiding van een onafhankelijke professional wordt de uiteindelijke profielschets opgesteld waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen. Dat zal na het zomerreces zijn. Dan kan de vacature de deur uit.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto