Bij het verzetten van de Floriadeklok kondigden leden van de Haiku-kern Almere hun Floriade-bundel aan. (Foto: aangeleverd)
Bij het verzetten van de Floriadeklok kondigden leden van de Haiku-kern Almere hun Floriade-bundel aan. (Foto: aangeleverd)

Haiku-dichters over Floriade: ‘Er is veel tot stand gebracht’

Algemeen

ALMERE – Vijf jaar lang schreven vier dichters van de Haiku-kern Almere over wat de Floriade teweeg bracht in hun stad en hoe het terrein vorderde. “De komst van de Floriade zorgde voor veel commotie. Er waren de nodige bestuurlijke, organisaties en financiële obstakels. Wij hebben de moeizame aanloop kritisch gevolgd, maar nu de wereldexpo open is, worden we steeds enthousiaster”, vertellen zij.

Door Petra Onderwater

Joop Hagen, Hetty Mulder, Veronica Stutvoet en Lilian Steenvoorden besloten vijf jaar geleden om de weg naar de opening van de Floriade te volgen en vast te leggen in drieregelige Haiku-gedichten. Vanaf de eerste zandhopen in 2017 tot aan de feestelijke opening in april 2022. Dit heeft geresulteerd in 70 gedichtjes, die zijn gebundeld in het boekje ‘Floriade 2022 binnen en buiten de perken’. 

Desolaat

“Juist omdat wij het moeilijke proces hebben gevolgd dat aan de opening vooraf ging, vinden we dat er in korte tijd veel tot stand is gebracht”, vertelt het viertal. “Toen Almeerders halverwege 2021 tijdens de preview mochten kijken hoe de aanleg vorderde, lag het terrein er nog desolaat bij. Er moest nog ontzettend veel worden gerealiseerd, maar vrijwilligers probeerden visueel te maken hoe het er straks uit zou komen te zien.” Hierover werd de volgende Haiku geschreven:

de vrijwilliger
spreekt in geuren en kleuren
wijzend in het niets

De vier dichters hebben een doorlopende Floriade-pas en brengen regelmatig een bezoek aan de wereldexpo. “Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van het vele moois dat er te zien is. Er zitten prachtige en interessante paviljoens bij en het terrein staat inmiddels volledig in bloei”, zegt Lilian. “De sfeer is er geweldig, je kunt er prachtige foto’s maken en er is een gevarieerd cultuurprogramma”, vult Hetty aan. Joop wil daar wel een kritische noot aan toevoegen: “De Floriade is in beginsel natuurlijk een tuinbouwtentoonstelling, maar dat is hier toch wel een beetje ondergesneeuwd.”

Opgeleverd

Veronica vind dat er ondanks de financiële tegenvallers ook gekeken moet worden naar wat het de stad heeft opgeleverd. “Kijk naar het Stationsgebied, de Stadhuispromenade en de Esplanade. Die zijn ontzettend mooi geworden als onderdeel van de Groene Loper richting de Floriade”, stelt zij. “En kijk eens naar dat prachtige, permanente gebouw van Aeres Hogeschool. Straks houden we er bovendien een heel bijzondere woonwijk aan over, die blijvend herinnert aan deze wereldtentoonstelling.” 

De dichters hopen de Floriade nog vaak te kunnen bezoeken. Hun haiku-bundel is daar overigens verkrijgbaar in de souvenirshop.

Uit de krant