Door de gifgroene kleur leek de substantie op verf. (Foto: aangeleverd)
Door de gifgroene kleur leek de substantie op verf. (Foto: aangeleverd)

Verf Oostvaardersbuurt blijkt blauwalg

Algemeen

OOSTVAARDERSBUURT - In de Oostvaardersbuurt maakten bewoners zich ongerust een gifgroene substantie die als een vlek in het water dreef. De vrees bestond dat iemand verf in het water had gedumpt, maar het gaat volgens de gemeente om blauwalg. 

De gifgroene vlek verplaatste zich redelijk snel in het water achter de woningen aan de Tolhuisstraat. Het stroomde vanaf de Sieradenbuurt in de richting van de Seizoenenbuurt. Een bewoonster nam een monster en kreeg het sterke vermoeden dat het om gedumpt verf ging. ‘Niet gezond!’ meldde een bewoner via de groepsapp bij een foto van de gifgroene substantie.Na een melding bij de gemeente kwam afgelopen maandag een opzichter poolshoogte nemen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de substantie geen verf is, maar blauwalg. Medewerkers van de gemeente hebben het direct verwijderd.

Blauwalg

Blauwalgen zijn geen echte algen, maar feitelijk bacteriën. Het vermeerdert zich bij warm weer en bij weinig stroming in het water. Geadviseerd wordt om niet te gaan zwemmen in water met blauwalg. Het kan huidirritatie veroorzaken, of netelroos. Wie water in de neus of mond krijgt kan misselijk worden, overgeven, buikkrampen krijgen of diarree.

Uit de krant