Enith Brigitha met haar bronzen Olympische medialle. (Foto: Fred Rotgans)
Enith Brigitha met haar bronzen Olympische medialle. (Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Standbeeld Enith Brigitha krijgt plek in Lumièrepark

Algemeen

FILMWIJK - Het standbeeld voor oud-Olympisch zwemster Enith Brigitha komt er. “Met veel vreugde mag ik vertellen dat de vergunning rond is. We gaan geschiedenis schrijven”, aldus initiatiefnemer Mo Hersi. “Het wordt het eerste standbeeld in Nederland van een vrouw van kleur die een positieve bijdrage heeft geleverd.” Het beeld, gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas, wordt op 15 oktober onthuld in het Lumièrepark.

De Almeerse Enith Brigitha werd als zwemster meerdere keren Nederlands kampioen en veroverde in de jaren ‘70 als eerste gekleurde zwemster ooit een Olympische (bronzen) medaille. “Dit was veel meer dan een geweldige sportprestatie, het was een historisch moment voor alle mensen van kleur over de hele wereld”, aldus Hersi.

Inzameling

De Almeerse comedian en presentator verbaasde zich erover dat van deze grote sportheldin helemaal geen standbeeld is in Nederland. Via crowdfunding, donaties en fondsen wist hij in totaal 42.000 euro in te zamelen om het beeld te kunnen realiseren. “Ik ben heel blij dat zoveel mensen dit initiatief wilden steunen. Er blijken in Nederland maar weinig beelden te zijn van mensen met kleur en daar moet verandering in komen. Beelden en monumenten dragen bij aan de beeldvorming die wij hebben van elkaar.”

Eerbetoon

Het standbeeld is gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas, die net als Enith Brigitha een Curaçaoënaar is. “Ik vind het een eer dat ik dit beeld heb mogen maken”, vertelt Mezas. “Zij is zelf heel bescheiden, maar zij verdient dit eerbetoon. Ze heeft zóveel prijzen gewonnen. De Duitse zwemsters die destijds Olympisch goud en zilver wonnen, bleken achteraf ook nog eens doping te hebben gebruikt. Dus in feite was Brigitha de echte kampioene.”

Mezas wist meteen dat hij haar krachtig, met veel beweging en expressie wilde neerzetten. “Ze rijst op uit het water, zoals ook Almere uit het water is verrezen. Het beeld is daarmee als het ware ook een eerbetoon aan onze stad.”

Het liefst had de kunstenaar gezien dat het beeld een plek zou krijgen bij de watertrap op de Esplanade. “Waar je het water hoort stromen en waar het zou lijken alsof Enith Brigitha vanuit het Weerwater komt gedoken. Helaas hebben we dat er niet doorgekregen, maar we zijn heel blij dat het beeld in elk geval een plek krijgt in de stad, uitkijkend over het water.”

Onthulling

Brigitha heeft haar standbeeld alvast mogen bewonderen en volgens de kunstenaar is zij er ontzettend blij mee. “We kijken ernaar uit om het op 15 oktober eindelijk te kunnen onthullen. We gaan er een mooie happening van maken, met vooraf een officieel momentje in de nieuwe bibliotheek en na afloop een borrel in Café op 2.”

Uit de krant