Garrelt Verhoeven (Foto: aangeleverd)
Garrelt Verhoeven (Foto: aangeleverd)

‘Een kookboek is meer dan een verzameling recepten’

Algemeen

STAD CENTRUM –  De opmerking van de verslaggever dat een kookboek toch eigenlijk atypisch is voor het begrip ‘boek’ leidt tot een diepe zucht bij Garrelt Verhoeven. “Een kookboek is allang niet meer een verzameling recepten. Het zijn de laatste jaren echte leesboeken geworden met prachtige  verhalen en sfeer.”

Door Marcel Beijer

Verhoeven presenteert, samen met Nadia Zerouali, dit jaar vier boekensalons in de Nieuwe Bibliotheek die in het teken staan van ‘eten in de Groene Stad.’
Twee bijeenkomsten zijn al geweest, er volgen er nog twee op donderdag 6 oktober en 20 oktober. De boekensalons sluiten aan op het TV-programma ‘Kookboekenparade’, dat wekelijks te zien is om Omroep Flevoland. Bekende chefs en kookboekauteurs zijn te gast bij Flevocampus op de Floriade, en maken een gerecht uit hun boek met Almeerse ingrediënten of producten. Ze haken zo in  op de populariteit van kookprogramma’s zoals 24Kitchen, Masterchef en ook Hell’s Kitchen. “Maar het was Jamie Oliver met The Naked Chef die het begrip ‘kookboek’ een nieuwe betekenis gaf”, zegt Verhoeven. “Hij stelde zichzelf als kok centraal, ook in de fotografie. Een kookboek biedt tegenwoordig meer dan recepten, het geeft ook een beeld van een land, traditie of achtergrond van de kok.”

Boekensalons

In de boekensalons gaan Verhoeven en Zerouali in de Nieuwe Zaal van de bibliotheek in gesprek met schrijvers van kookboeken en televisiekoks. “Niet zozeer met een literaire insteek, maar over de achtergronden van hun kookboeken en hun belevenissen in Almere.” Zo zijn er al bijeenkomsten geweest met chef-kok Sharon de Miranda, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten en Jigal Krant die vertelde over hoe Tel Aviv kon uitgroeien tot de veganistische hoofdstad van de wereld. “En de eerste avond van deze reeks waren culinair journalist Jacques Hermus en Yvette van Boven te gast, die een boek schreef over wildplukken.”

Twee salons

Er staan nog twee salons op het programma. Op 6 oktober is top chef Joris Bijdendijk te gast, chefkok van Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam, en van het met een Michelin-ster bekroonde Restaurant Wils. Sara Shawkat komt vertellen over haar debuut als kookboek-auteur met NOOMI, over de Iraakse keuken. Ze bracht ook een gelijknamig drankje op de markt, dat in de pauze geproefd kan worden. 

20 oktober

Op 20 oktober wordt het podium vrijgemaakt voor Alain Caron, die diverse restaurants in Amsterdam heeft en specialist is van de Franse keuken. Hij krijgt gezelschap van het duo Jonah Freud en Noni Kooiman die samen een boek schreven over het inmaken van voedsel. Voorafgaand en in de pauzes kunnen bezoekers de kookboeken laten signeren door de auteurs en proeven van de lokale producten van Almeerse Weelde en Flevocampus.

Kaarten voor deze bijzondere avonden zijn vanaf 6, 25 euro verkrijgbaar via de site www.denieuwebibliotheek.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto