Annemarie Jorritsma, Commissaris-Generaal Floriade spreekt op de Chinadag. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Annemarie Jorritsma, Commissaris-Generaal Floriade spreekt op de Chinadag. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Jorritsma roemt samenwerking Floriade-China

Algemeen

FLORIADE – Tijdens de China-dag op de Floriade kaartte de commissaris-generaal van de Floriade, Annemarie Jorritsma, de mensenrechtenschendingen tijdens haar speech niet aan. Zij roemde wel de samenwerking tussen de Floriade en China.

Door Robert Mienstra 

“Er zijn al 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland. Beide landen werken samen op het gebied van handel en investeringen”, zei Jorritsma. “China heeft Nederland ontdekt als een toegangsweg naar Europa. Hier op de Floriade staat het prachtige bamboo-Chinapaviljoen dat helaas na 9 oktober ontmanteld gaat worden. Maar het zal voor altijd in onze herinnering blijven. Het is een grote toevoeging aan de expo.”
Daarmee omzeilde Jorritsma het standpunt van het Almeerse college. Wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie) zei op de Politieke Markt van 1 september: “Het college van Burgemeester en Wethouders zal niet bij wijze van statement wegblijven bij de speciale landendagen die op het Floriadeterrein worden gehouden. Het landelijke protocol wordt gevolgd, waarbij de mensenrechtensituaties met deze landen wel zullen worden aangekaart.” Jorritsma deed dat niet. Van het college en de gemeenteraad was niemand bij de plechtigheden aanwezig.

Dinsdag gaf de stichting FreeUyghur, die opkomt voor de Oeigoeren - een onderdrukte bevolkingsgroep in China - aan zich ‘gepijnigd’ te voelen, omdat op de Floriade een China-dag werd gehouden. Woensdag bood de stichting aan waarnemend-burgemeester Ank Bijleveld een petitie aan.

Aanvankelijk stond op de website van de Floriade dat Bijleveld bij de Chinadag zou spreken. Maar dat kon niet omdat zij al elders was besteld. De mededeling verdween toen weer van de site.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto