Otter. (Archieffoto: Adobe Stock)
Otter. (Archieffoto: Adobe Stock)

Otter gespot in Almere

Algemeen

Opvallende dieren in de stad

ALMERE – In Almere is de otter gespot op wildcamera’s. Dit melden de stadsecologen Natalja van Elst en Ton Eggenhuizen in de podcast HallohierAlmere van de journalist Robert Mienstra. Verder leven er meer opvallende dieren in de stad.

Onlangs werd bekend dat de otter in het gebied van Diemen bij Amsterdam voorkomt. Op de vraag of het dier ook in Almere voorkomt antwoordden de stadsecologen bevestigend. Op meerdere plekken is hij waargenomen op wildcamera’s. “De aanwezigheid van de otter bewijst dat de waterkwaliteit in Almere goed is”, zegt Van Elst. “Vroeger werd de otter flink bejaagd omdat gedacht werd dat hij de visstand aantastte, maar dit is niet het geval, hij eet vijf of zes vissen per dag.”

Bonte Piet

Verder vertellen de stadsecologen dat het minder goed gaat met de huismus, maar dat eraan gewerkt wordt om bij nieuwbouw de mus weer de gelegenheid te geven te nestelen. Ook de scholekster – ook wel Bonte Piet genoemd - komt met ongeveer 50 paren in Almere voor. “Er is een aantal daken, bijvoorbeeld met keitjes, waar ze goed kunnen nestelen vertelt Van Elst. “Eigenlijk is het een kustvogel, maar hij heeft Almere inmiddels ontdekt.” Verder doet de Knobbelzwaan het goed in Almere.

Exoten

In Amsterdam komt de Halsbandparkiet veel voor, een exoot. Maar ook deze vogel is inmiddels te zien in Almere. “Het is een holenbroeder”, zegt Eggenhuizen, “maar in Almere zijn nog niet veel oude bomen met holen. Maar hij komt wel voor, net als de Alexanderparkiet, die ongeveer twee keer zo groot is.” Eggenhuizen kon niet zeggen of deze exoten nu schadelijk zijn. “Het hangt er vanaf welke ecoloog je daarover spreekt. Vooralsnog denk ik dat hij niet schadelijk is.”

Meervleermuis

Er komen maar liefst zeven soorten vleermuizen in Almere voor, zei Van Elst. De meest zeldzame is de Meervleermuis, een wat grotere soort, Hij jaagt in een snelle rechtlijnige vlucht vlak boven groot open water en langs oevers van plassen, meren, kanalen en vaarten. Ook worden regelmatig Meervleermuizen waargenomen boven vochtige weilanden en bosranden, binnen een straal van 500 meter van water. 

Luister de podcast op: 


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto