Afbeelding

Extreem zacht voor eind oktober

Algemeen

ALMERE - Wijnmaand oktober, die tot nu toe al erg zacht verliep, gaat op de valreep nog even stunten met een opzienbarende warmtegolf richting november. De temperaturen gaan vlot oplopen tot boven de 20 graden de komende dagen. 

Door Marc Putto

We kunnen dan ook spreken van extreem zacht oktoberweer in de Benelux. De records gaan er waarschijnlijk aan tot begin november. Ook de nachten gaan bijzonder zwoel verlopen. We kunnen dus weer zonder jas naar buiten en het terrasweer is gewoon weer mogelijk. Bij de gratie van hoge druk boven het Europese vasteland en activiteiten van lage druk vrij ver naar het westen op de oceaan, houden we een diepe zuidzuidwestelijke luchtaanvoer.
Tot in de eerste novemberweek kan deze luchtstroom helemaal vanuit West-Afrika aanhouden. Waarschijnlijk kan ook aanvang november de 20 graden nog worden gehaald of gepasseerd. Vaak zien we begin november een laatste opstoot van warmte naar Nederland.

Droog

Het weerbeeld de komende dagen zal nagenoeg droog zijn in Almere op een bui na rond donderdag. De wind uit zuidoost tot zuidwest is meestal matig. Erg veel zon behoeven we niet te verwachten ondanks de zeldzaam hoge middagtemperaturen. In aanleg is de luchtsoort waarin we ons zullen bevinden niet de droogste. Pas eind volgende week lijkt de temperatuur op een lager plan te geraken en dan neemt ook de wisselvalligheid wat toe.
Op de middellange termijn lijkt er nog geen vroege winter in zicht voor West-Europa. Integendeel: visies met oog op deze middellange termijn laten het veel te zachte weer nog minimaal twee weken doorlopen. Amper nachtvorst en gure buien dus in het verschiet tot tenminste half november. Dat scheelt weer voor de gasrekening zullen we maar zeggen.


Woensdag min. 10, max. 19, wind zw. 4, neerslag 10% en zon 40%
Donderdag min. 12, max. 21, wind zzo. 4, neerslag 45% en zon 30%
Vrijdag min. 15, max. 22, wind z. 4, neerslag 20% en zon 35%
Zaterdag min. 13, max. 19, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 45%.
Zondag min. 13, max. 21, wind zzw. 3-4, neerslag 20% en zon 35%.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto