De werkplaats van HBS Solutions uit Diemen. Tweede van links: Safier Sardha
De werkplaats van HBS Solutions uit Diemen. Tweede van links: Safier Sardha Fred Rotgans

Ondernemer uit Diemen gedupeerd door traagheid gemeente

Algemeen

‘In Lelystad ontvangen ze me wel met open armen’

ALMERE – Het bedrijf HBS Solutions BV uit Diemen, gespecialiseerd in bevestigingsmaterialen, wil graag naar Almere Buiten verhuizen, maar dreigt nu naar Lelystad te gaan omdat de gemeente het in al die tijd niet voor elkaar kreeg om juridisch een oplossing vinden voor het Didam-arrest. Het getreuzel heeft het bedrijf duizenden euro’s gekost.

Door Marcel Beijer

Precies een jaar geleden zag ondernemer Safier Sardha van HBS een mooie toekomst in Almere voor zich. “De gemeente had een kavel van 800 m2 vrij op bedrijventerrein De Striptekenaar in Buiten, vier keer zo groot als ons pand in Diemen dat we bovendien konden behouden. Geweldig, want mijn vader – die het bedrijf heeft opgebouwd – heeft emotionele binding met dat pand. Alles was rond: de bouwtekening, de financiering. Met de verhuur van ons pand in Diemen zouden we zelfs de hypotheek in Almere kunnen bekostigen. Een perfecte situatie.”

Didam-arrest

Alles veranderde toen de Hoge Raad met het zogenoemde ‘Didam-arrest’ kwam. Dat bepaalt dat overheden niet langer een-op-een grond mogen verkopen. Andere gegadigden moeten kunnen meedingen. “Een kwestie dus van een openbare aankondiging plaatsen”, zegt Sardha. “Maar Almere had er nogal moeite mee. De ondertekening werd eerst uitgesteld tot april. Daarna schoof het telkens een maand op. Het is nu nog niet geregeld.”

Oorlog

Sinds februari, toen Rusland Oekraïne binnenviel, ziet de wereld er anders uit. Daardoor heeft het getreuzel van de gemeente Almere financiële gevolgen voor HBS. “De offerte van de bank verliep, de rente is gestegen en de bouwkosten zijn 20 tot 30 procent hoger geworden”, zegt Sardha. “Inmiddels is het zo dat we ons pand in Diemen zullen moeten verkopen om de financiering nog rond te kunnen krijgen. HBS is misschien een klein bedrijf, maar we willen groeien. Almere presenteert zich als MKB-vriendelijke gemeente. Daar merk ik weinig van.” Door het getreuzel stak Sardha van lieverlee zijn licht op bij andere gemeenten in de regio. “Die hebben allang een oplossing voor het Didam-arrest. Met Lelystad heb ik al gesprekken gevoerd. Die ontvangen me met open armen tegen een gunstiger prijs.”

Ondernemersklankbord

Sardha klopte ook aan bij het Ondernemersklankbord Almere. Adviseur Henk Smeeman (oud-wethouder) is verbijsterd over de gang van zaken. “Waarom lukt het andere gemeenten wel om snel te anticiperen op het Didam-arrest? Nu wordt deze ondernemer onnodig op grote kosten gejaagd en kiest hij misschien wel voor Lelystad dat zijn zaakjes wel voor elkaar heeft. En HBS is misschien een klein bedrijf, maar ik vraag ik me af: hoeveel andere bedrijven zijn hier ook mee weggejaagd?“

Gemeente

In een reactie laat de gemeente weten dat de selectieprocedures voor bedrijventerreinen ‘tegen het licht’ zijn gehouden in verband met het Didam-arrest. “Tegelijkertijd zijn we bezig om een groot aantal lopende dossiers voor bedrijventerreinen af te ronden. Daar gaat het om partijen waar we al langere tijd mee in onderhandeling waren, en waar we gebruik maken van de uitzonderingsmogelijkheid die het Didam-arrest geeft om die transacties toch 1-op-1 door te zetten. Om beide trajecten juridisch zorgvuldig te doorlopen, zodat de gemeente en de ondernemers geen onnodige risico’s lopen, heeft de nodige tijd gekost.”
Volgens de gemeente kunnen ‘binnenkort’ weer kavels worden aangeboden aan bedrijven die al een tijdje in de wacht staan. “Per 1 december gaat voor een aantal bedrijventerreinen de nieuwe selectieprocedure al open, en voor de rest wordt dat 1 februari. Vanzelfsprekend houden we de geïnteresseerde bedrijven die bij ons bekend zijn, hiervan op de hoogte.”

Oproep VBA

Intussen laat de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) weten bekend te zijn met dit probleem. ‘De VBA heeft informatie ontvangen dat de gemeente al vanaf maart van dit jaar geen grond meer heeft verkocht aan ondernemers, die hun eigen bedrijf willen starten of uitbreiden’, valt op hun website te lezen. ‘De VBA wil de urgentie van het hervatten van grondverkopen nadrukkelijk aankaarten bij Raad en College van Almere en roept ondernemers, die met dit probleem te maken hebben of nadere informatie hebben dit aan de VBA te willen melden. Wellicht zijn ondernemers inmiddels ook uitgeweken naar andere (omliggende) gemeenten.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto