De wetswinkel heeft een nieuwe locatie (Foto: Fred Rotgans)
De wetswinkel heeft een nieuwe locatie (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Wetswinkel Almere heeft nieuwe locatie en werkwijze

Algemeen

ALMERE - De Wetswinkel Almere is per 1 november verhuisd naar gebouw De Driehoek in de Allendestraat 42 in de Staatsliedenwijk. “Voor corona werkte de Wetswinkel vanuit locaties in Almere Buiten, Stad, Haven en Poort. Maar door de pandemie moest er anders worden gewerkt en we hebben gemerkt dat dit ook goed ging”, vertelt voorzitter Harry de Geest,

Vanwege de cornamaatregelen kon de Wetswinkel geen inloopspreekuren meer houden en moest er op afspraak worden gewerkt. “Wij merkten dat dit veel voordelen gaf. Doordat we ’s middags al weten wie er ’s avonds komt en waarvoor, zijn wij beter in staat ons voor te bereiden en een beter advies te geven”.

Evaluatie van de werkwijze leerde dat cliënten door anders te werken beter geholpen kunnen worden. “Zo zijn we meer voor klanten gaan doen, doordat zij ons meer stukken toestuurden”, licht bestuurslid Mitchell Hoogenhout toe. “Bovendien merken wij dat veel inwoners die naar ons toekomen anderstalig zijn of op een andere manier zich niet goed kunnen verwoorden in een brief. Wij kunnen dit oppakken om Almeerders beter te helpen, maar dan hebben we wel een locatie nodig waar we altijd terecht kunnen.” Daar heeft de gemeente Almere de stichting Wetswinkel Almere bij geholpen. 

Proefperiode

Tot en met 30 april wordt ook onderzocht of de Wetswinkel Almere in bepaalde gevallen zaken kan overnemen, zoals een brief schrijven vanuit de Wetswinkel of een bezwaarschrift indienen. “Dat betekent dat de zaak niet te complex kan zijn”, zegt Hoogenhout. “Als vrijwilligersorganisatie is de beschikbare tijd namelijk beperkt. Onze vrijwilligers werken of studeren immers overdag.”

De vrijwilligers bekijken per situatie of deze geschikt zou kunnen zijn voor de Wetswinkel om over te nemen. “We overleggen dit met de klant en zullen ons besluit ook uitleggen”, zegt voorzitter Harry de Geest aan. “Het is ook belangrijk dat het financiële belang niet te groot is. Als dat zo is, kunnen wij de klant beter verwijzen naar een specialist.”

Aanmelden

Alle hulp  en eventuele extra hulp van de Wetswinkel is gratis. De Wetswinkel heeft vier dagen per week spreekuur, twee keer in De Driehoek en twee keer telefonisch. Via www.wetswinkelalmere.nl kunnen Almeerders zich aanmelden voor een spreekuur. “Zij krijgen dan een eerstelijns advies of we nemen de zaak van hen over.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto