Op deze plek zou het complex moeten verrijzen (Foto: Almere DEZE WEEK)
Op deze plek zou het complex moeten verrijzen (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gezondheidscentrum Nobelhorst ontvangt dreigmails

Algemeen

NOBELHORST – De Waterlelie, het gezondheidscentrum in Nobelhorst, heeft twee dreigmails ontvangen naar aanleiding van de bouwplannen op het Groene Veld. Het centrum zegt echter door de gemeente voor een voldongen feit gezet te zijn. Door een fout wilde de gemeente het bouwproject op het Groene Veld erdoor drukken. Ook werd het centrum geadviseerd het bouwplan voor omwonenden te verzwijgen. 

Door Marcel Beijer

Dat blijkt uit een brief die het centrum heeft gestuurd naar de gemeenteraadsleden. Ze deden dat op verzoek van raadslid Karine de Potter van Forum voor Democratie die twee weken geleden het gevoel had dat er informatie vanuit het gezondheidscentrum ontbrak. De bewoners was voorgehouden dat Nobelhorst een dorpspleintje zou krijgen. Pas onlangs werd bekend dat er vergaande plannen zijn om op het terrein een zorgcentrum te bouwen van vijf verdiepingen hoog en met 70 parkeerplaatsen. “Het lijkt erop dat de gemeente de bewoners en het gezondheidscentrum tegen elkaar wil uitspelen, waar ze beiden aangeven bereid te zijn om in overleg te gaan”, zegt Karine de Potter naar aanleiding van de brief. “Een gemiste kans. Vaak staan partijen met de ruggen tegen elkaar, maar hier is juist een compromis mogelijk.”

Fout

Uit de brief van het gezondheidscentrum blijkt dat de gemeente een afspraak voor het bouwen van zorgwoningen was vergeten en bovendien een fout heeft gemaakt in de berekening van het aantal parkeerplekken. Dit werd opgelost met het plan voor een zorgcentrum waar onder meer ook Triade deel van zou uitmaken. Bovenop het pand zouden de vergeten zorgwoningen kunnen komen. Dit plan kon de prullenbak in toen Triade zich terugtrok. ‘De gemeente heeft ons voor het voldongen feit gezet om toch de in de reserveringsovereenkomst opgenomen zorgwoningen te realiseren’, schrijft het gezondheidscentrum. Toen het plan in de openbaarheid kwam wekte dat de woede bij bewoners. Inmiddels heeft het centrum twee dreigmails ontvangen.

Gruwelijk mis

“Er gaat hier iets gruwelijk mis”, zegt Karine de Potter van Forum voor Democratie. “Ik kies geen partij. Ik gun die bewoners een groen veld, maar we moeten wel naar de feiten kijken. En die zijn dat er op het groene veld gebouwd mag worden en dat de gemeente niet meer terug kan omdat die fouten moeten worden hersteld. Ze hebben de Zwarte Piet nu aan het gezondheidscentrum gegeven. Die zitten met de handen in het haar, want die zijn op kosten gejaagd en Nobelhorst heeft gewoon een goed gezondheidscentrum nodig.”

Verzwijgen

Het meest geschokt is De Potter dat een ambtenaar het gezondheidscentrum adviseerde de bouwplannen niet met de bewoners te communiceren. ‘Daar komt toch alleen maar onrust van’, werd er gezegd. De Potter: “Onvoorstelbaar. Er is een prachtig compromis te bereiken. De gemeente heeft enorme steken laten vallen in de participatie met huidige situatie als gevolg. Misschien wel bewust dus.”
Donderdag staat het onderwerp weer op de agenda van de Politieke Markt. Op initiatief van De Potter wordt komende woensdag vooroverleg gehouden om de nieuwe informatie te bespreken met collega-raadsleden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto