De kaart met de zeven opties. (Foto: aangeleverd)
De kaart met de zeven opties. (Foto: aangeleverd)

Gemeente: ‘Nobelhorst niet overvallen met plannen’

Algemeen

NOBELHORST – De gemeente heeft de bewoners van Nobelhorst niet overvallen met de plannen voor de bouw van een gezondheidscentrum in het hart van het stadsdeel. Het gaat om minimaal negen momenten in de afgelopen vier jaar.  Dat schrijft het college in een raadsbrief, waarin ook wordt ingegaan op de locatiekeuzes. Het Groene Veld kwam daarbij als voorkeurslocatie uit de bus, boven zeven andere opties.

‘Wij hebben gemerkt dat het beeld wordt gecreëerd dat de gemeente inwoners heeft overvallen met deze plannen. Dit beeld klopt niet’, schrijft het college aan de raadsleden. Daarbij wordt een overzicht gegeven van de contactmomenten. In de brief worden ook acht mogelijke locaties voor het gezondheidscentrum opgesomd. Bovenaan staat de optie die ook in de reserveringsovereenkomst is opgenomen: een zorgcentrum met zorgwoningen en parkeerplaatsen naast de Brink. De tweede optie is op dezelfde locatie, maar dan zonder de zorgwoningen. 

Twentsekant

Andere optie is om het gezondheidscentrum te verplaatsen naar bedrijventerrein Twentsekant (optie 3). Dat lukt niet voor 2026, schrijft het college. Zorgwoningen op deze plek zouden te lastig zijn in verband met geluid van de A6 en gaat ten kosten van het vestigen van bedrijven. Op Twentsekant is ook een vierde optie mogelijk, maar dan gaat het ten koste van woningbouw. De bouw kan dan pas op zijn vroegst in 2024 plaatsvinden. Dan is er ook een ‘voorzieningencluster’ mogelijk in combinatie met winkels en de Montessori Campus.

Het Ambacht

De vijfde optie ziet de gemeente in het verplaatsen van het centrum naar Het Ambacht. Daar kan ook pas vanaf 2024 gebouwd worden en ook op die locatie gaat het ten koste van 50 woningen, met een derving van 2,5 miljoen euro aan grondopbrengsten.

Bouwveld

Optie 6 is de verplaatsing naar een bouwveld (nummer 18), maar daar duurt het volgens het college ook even voordat de bouw gestart kan worden omdat het gebied al met kavels is ingetekend. Hier zouden er 40 woningen sneuvelen, met een verlies van 8 ton aan grondopbrengsten.

Buurtkavels

De zevende en voorlaatste optie betreft verplaatsing naar Fase 4, wat ook ten koste gaat van buurtkavels. Daar kan de bouw op zijn vroegst pas in 2025 starten. Het college is daar niet enthousiast over omdat buurtkavels juist de charme van Nobelhorst vormen. Eventueel is hoogbouw mogelijk, maar dat heeft helemaal geen voorkeur. 

Schrappen

De laatste optie is om het gezondheidscentrum naast De Brink helemaal te schrappen, zo schrijft het college. Dan heeft Nobelhorst geen gezondheidscentrum meer. 

Groene bestemming

Het college geeft in de brief aan dat voor de opties 3 tot en met 8 geldt dat dit niet automatisch betekent dat de ontwikkellocatie naast De Brink een volledig groene bestemming kan blijven houden. Voor de naastgelegen basisschool zijn minder parkeerplaatsen gerealiseerd dan de parkeernorm voorschrijft. ‘Veldonderzoek zou moeten aantonen hoeveel extra parkeerplaatsen er nog nodig zijn. Denkbaar is dat op de locatie waar nu de tijdelijke huisartsenpost staat extra parkeerplaatsen gerealiseerd worden.’

De volledige brief is hier te vinden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto