De begraafplaats in Haven. (Archieffoto: Fred Rotgans)
De begraafplaats in Haven. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Almere is toe aan derde begraafplaats

Algemeen

ALMERE – Met de groei van de stad is Almere langzaamaan toe aan een derde begraafplaats. Waar, en in welke vorm, die moet komen is nog onduidelijk. Hoewel steeds meer mensen kiezen voor crematie, zijn het vooral moslims die vanwege hun geloof begraven willen worden en ook ‘eeuwige grafrust’ wensen.

Door Marcel Beijer

Kerkgenootschappen mogen, volgens de Wet op de lijkbezorging, een ‘redelijk deel’ van de begraafcapaciteit in eigen beheer en desgewenst in eigendom verkrijgen om daar een bijzondere begraafplaats aan te leggen. De omvang van dit ‘redelijk deel´ wordt bepaald door de omvang van de in Almere woonachtige achterban van het desbetreffende kerkgenootschap af te zetten tegen de totale Almeerse bevolking.

Locatie

Een locatie voor de derde begraafplaats moet de gemeenteraad nog vaststellen, maar dat die nodig is, is duidelijk. Er gaan stemmen op voor een natuurbegraafplaats, die deel uitmaakt van de omgeving en ook minder aangeharkt is dan de bekende begraafplaatsen. Wethouder Jesse Luijendijk gaf aan dat het college met een voorstel zal komen, waarna de gemeenteraad het onderwerp nadrukkelijker zal bespreken.

Moslims

Donderdag tijdens de Politieke Markt ging het vooral om de uitbreiding van de Islamitische begraafplaats, die gevestigd is bij het crematorium in Kruidenwijk. Daar werd al eens eerder over gesproken. De moskee Al Raza in Tussen de Vaarten wil daar forser uitbreiden dan de 0,1 hectare die de gemeente heeft toegezegd. Die ruimte zal binnen een jaar al onvoldoende zijn. De moskee wil daarom graag 0,6 hectare hebben.

Uit de krant