Wethouder Alexander Sprong (rechts) overhandigde het bordje samen met OVSA-directeur Martin Ort het eerste bordje aan een winkelier.
Wethouder Alexander Sprong (rechts) overhandigde het bordje samen met OVSA-directeur Martin Ort het eerste bordje aan een winkelier.

Actie: ‘winkeldeuren dicht’

Algemeen

STAD CENTRUM – In Almere Centrum start de gemeente de actie ‘winkeldeuren dicht voor energiebesparing’, waarmee ondernemers worden gestimuleerd om de deuren dicht te houden om zo energie te besparen. Het gaat om een proef.

Ondernemers kunnen daarvoor een gratis deurbordje aanvragen bij de gemeente. De bordjes zijn bedoeld voor de detailhandel, horeca en openbare gebouwen. Op het deurbordje staat de tekst ‘WELKOM, de deur is dicht om energie te besparen’. Het ophangen van het bordje is vrijwillig. Veel ondernemers staan positief tegenover deze manier van besparen, met name als andere ondernemers ook mee doen. 

Open deuren

Veel winkeldeuren staan het hele jaar door open. Winkeliers hebben daar zo hun redenen voor: vrees voor omzetverlies als ze de deuren dicht doen, contact willen houden met buiten of vanwege het beleid van het hoofdkantoor van een winkelketen. Maar de deur openhouden kost veel energie en dat zorgt voor een hoge energierekening en voor meer CO2-uitstoot. Bovendien geeft het ook een negatief signaal af aan het winkelend publiek dat wordt gevraagd om thuis zo veel mogelijk energie te besparen. Daarom wil de gemeente samen met de ondernemers iets doen aan de vanzelfsprekendheid van openstaande winkeldeuren. 

Proef 

Om te kijken wat de behoefte is van de winkeliers begint de gemeente de proef met de deurbordjes in Almere Centrum. Als de proef positief wordt ervaren, breidt de gemeente de actie uit naar de andere stadsdelen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto