Hassan Buyatui schudde in het verleden de hand van oud-burgemeester Weerwind. Nu fotoshopt hij hem in een officieel document. (Archieffoto: aangeleverd)
Hassan Buyatui schudde in het verleden de hand van oud-burgemeester Weerwind. Nu fotoshopt hij hem in een officieel document. (Archieffoto: aangeleverd)

Raadslid DENK vervalst officieel document

Algemeen

Raad zinspeelt op juridische stappen tegen Hassan Buyatui

ALMERE – Raadslid Hassan Buyatui van DENK heeft een motie van afkeuring gekregen van de overgrote meerderheid van de raad. Daarbij zinspeelt de raad ook op juridische stappen tegen Buyatui. Het raadslid had een officieel document vervalst door er met Photoshop informatie aan toe te voegen en dat openbaar te maken via Twitter.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

“Er is onjuiste informatie toegevoegd, dit is uiterst kwalijk en het betreft zo desinformatie”, zei een getergde waarnemend burgemeester Ank Bijleveld. Nadat Buyatui aan het woord was geweest werd de raadsvergadering geschorst op initiatief van een ziedende Martine van Bemmel (D66): “Ik ben in shock.” Die schorsing resulteerde in een motie van afkeuring tegen Buyatui. Daarin staat dat Buyatui de raad in een slecht daglicht stelt, zijn werkwijze afbreuk doet aan het vertrouwen van de Almeerders in de gemeenteraad. De raad wil het er niet bij laten zitten en wil laten uitzoeken of Buyatui juridisch vervolgd kan worden. 

Toevoegingen

Buyatui had een reeks e-mailadressen aan het document en een foto van oud-burgemeester Weerwind toegevoegd waardoor het document misleidend werd. Weerwind had volgens Buyatui opdracht gegeven om geheime inkijkjes te nemen in de moskeeën, wat het oorspronkelijke onderwerp van het debat was. Bijleveld ontkende dit met kracht. “Er is nooit opdracht gegeven voor zulke geheime acties.” Buyatui probeerde tevergeefs het vege lijf te redden door te stellen dat hij met het bewerkte document ‘een eigen ontwerp’ van het oorspronkelijke document had willen maken. “Misleidend en kwalijk”, stelde Bijleveld daarop.

Debat

Buyatui had een debat aangevraagd over de eventuele heimelijke onderzoeken door de gemeente van moskeeën in de stad. Hij wilde op basis van documenten aantonen dat die wel degelijk hadden plaatsgevonden. Maar daar vond hij Bijleveld op zijn weg. Die stelde dat er weliswaar offertes waren aangevraagd, maar nooit daadwerkelijk opdrachten waren verstrekt voor dat soort operaties. De waarnemend burgemeester sneed Buyatui meteen de pas af door te stellen dat hij op Twitter aan een van die documenten informatie had toegevoegd die er oorspronkelijk niet in stond.

Kaboutertjes

Na lang aandringen zei Buyatui dat het hem wel speet, maar dat het veranderen niet met opzet was gebeurd. Marco de Kat van Leefbaar Almere zei na afloop van de vergadering “dat de kaboutertjes het zeker hadden gedaan.”

De gewraakte vervalsing met in licht groen de toevoegingen aan het officiële document. (Screenshot twitter)

Uit de krant