Bedrijventerrein De Vaart (Foto: aangeleverd)
Bedrijventerrein De Vaart (Foto: aangeleverd)

Vanaf deze week weer uitgifte bedrijfskavels

Algemeen

ALMERE –  De gemeente gaat per 1 december weer bedrijfskavels uitgeven. Vooralsnog gaat het om kavels op de bedrijventerreinen Lagekant, Stichtsekant en De Vaart. De uitgifte lag lange tijd stil vanwege het zogenoemde Didam-arrest.

Door Marcel Beijer

De PvdA maakt zich zorgen – naar aanleiding van een artikel in deze krant –  over het vestigingsklimaat in de stad omdat er geen bedrijfskavels meer worden uitgegeven vanwege het Didam-arrest. Bij dat arrest bepaalde de Hoge Raad dat gemeenten niet langer onderhands kavels kunnen toewijzen aan één partij, maar dat andere gegadigden ook een kans moeten krijgen om mee te dingen. Juridisch moest die uitspraak worden dichtgetimmerd. Om die reden wachten sommige bedrijven in Almere al bijna een jaar op bedrijfsgrond, een onbekend aantal week uit naar een stad die juridisch de zaakjes al eerder voor elkaar had. 

Grond in eigen bezit

Wethouder Julius Lindenbergh legde donderdag tijdens de Politieke Markt uit waarom er zoveel vertraging in Almere is opgelopen. Dat komt volgens de wethouder vooral omdat Almere, vergeleken met andere gemeenten, relatief veel grond in eigen bezit heeft. Ongeveer 200 dossiers moesten juridisch tegen het licht worden gehouden door gespecialiseerde ambtenaren, waarvan er onvoldoende beschikbaar waren. 

Op koers

Volgens Lindenbergh ligt het proces inmiddels zodanig op koers dat per 1 december weer kavels kunnen worden uitgegeven op drie bedrijventerreinen: Stichtsekant, Lagekant en De Vaart. De overige bedrijventerreinen volgen dan op 1 februari 2023. De vertraging heeft waarschijnlijk wel gevolgen voor de grondopbrengsten in de stad, maar Lindenbergh liet weten dat het Grondbedrijf desondanks toch een goed jaar heeft. Er werd 17 hectare verkocht, een hectare méér dan vooraf was gedacht. En in plaats van 25 miljoen euro leverde dat de gemeente 34,5 miljoen euro op.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto