Wethouder Maaike Veeningen gaf Panda het eerste x-paspoort. (Foto: Fred Rotgans)
Onderwerp:
Wethouder Maaike Veeningen gaf Panda het eerste x-paspoort. (Foto: Fred Rotgans) Onderwerp: Fred Rotgans

Eerste genderneutraal paspoort uitgereikt

Algemeen

ALMERE – Het heeft flink wat voeten in de aarde gehad, maar bij de afdeling Burgerzaken werd donderdag voor het eerst een genderneutraal paspoort uitgereikt. 

De gemeente Almere ontving een tijd terug een verzoek van ‘Panda’, een Almeerder die geen mannelijke of vrouwelijke geslachtsbeleving heeft en non-binair is en daarom verzocht om een geslachtsaanpassing van (m) mannelijk naar (o) onbekend op de geboorteakte en om een wijziging van de geslachtsaanduiding naar X in het reisdocument.
Wethouder Veeningen reikte het document uit en stelde dat de samenleving vaak genadeloos oordeelt.

Rechter

Wethouder Maaike Veeningen was trots dat ze het eerste X-paspoort aan Panda mocht uitreiken. “De afgelopen tijd is er met jou hard gewerkt aan de vastlegging van de genderneutrale beleving in documenten”, zei ze. “Hiervoor zijn wij meerdere keren naar de rechter gegaan. Daarbij zagen wij ook dat de rechters vaak nog een beetje zoekende waren naar in de wet ontbrekende mogelijkheden. Ik wil jou in het bijzonder bedanken voor jouw geduld en flexibiliteit bij dit hele proces. Daarbij heb je ook oog gehad voor de betekenis voor de gehele gendergemeenschap.”

Hoger beroep

De Rechtbank gebruikt een artikel uit de wet, dat eigenlijk bedoeld is voor pasgeborenen waarvan het geslacht niet kan worden vastgesteld, als vangnet omdat een passende wettelijke bepaling tot nu toe ontbreekt, zo stelt de gemeente. Tegen deze uitspraak heeft de gemeente Almere als eerste gemeente in Nederland een hoger beroep ingediend. Het Gerechtshof heeft dit inmiddels erkend en bevestigd dat het door de rechtbank gebruikte pasgeborenen-artikel niet van toepassing is op volwassenen met een neutrale genderbeleving. “De wetgever is nu aan zet”, aldus Veeningen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto