De Floriadewijk Hortus zoals projectontwikkelaar Weerwater CV die wil ontwikkelen. (Foto: aangeleverd)
De Floriadewijk Hortus zoals projectontwikkelaar Weerwater CV die wil ontwikkelen. (Foto: aangeleverd)

Projectontwikkelaar Weerwater CV: ‘Floriadewijk kan nu gebouwd worden. Gemeente ligt dwars’

Algemeen

ALMERE – Projectontwikkelaar Weerwater CV heeft haar visie op het conflict over de te bouwen Floriadewijk Hortus tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag openbaar uit de doeken gedaan. Ook het college deed dat voor het reces. Maar dan in twee geheime vergaderingen.

Door Robert Mienstra

Het conflict tussen Weerwater CV en de gemeente spitst zich toe op het aantal te bouwen woningen. Peter Klevering, directeur gebiedsontwikkeling van Dura Vermeer, lichtte de zienswijze van Weerwater CV met een presentatie toe. Klevering stelde dat er met de gemeente een afspraak is gemaakt over de bouw van 660 woningen in de wijk Hortus. De ondergrondse infrastructuur is klaar. “Weerwater CV kan meteen beginnen met bouwen”, zei Klevering.

Schaalbaar

Maar, de gemeente wil de bouw ‘schaalbaar’ maken. Dat betekent dat kavels die niet bebouwd worden, later nog opgevuld zouden kunnen worden met woningen. Voor Weerwater CV is dit niet mogelijk te realiseren binnen de huidige plannen. “We zullen dan meer moeten kiezen voor gestapelde bouw, wat niet onze voorkeur heeft. Bovendien is dat duurder wat een groot verlies betekent voor ons. We komen dan daarbij ook in de knel met het aantal parkeerplaatsen, terwijl de wijk juist autoluw zou moeten zijn. Bovendien moet in dat geval het onherroepelijke bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat zou al moeten gebeuren als er slechts één woning extra wordt gebouwd.”

Plan B

Weerwater CV is de gemeente wel tegemoetgekomen door een plan B te maken voor ongeveer 600 extra woningen in het gebied langs de A6, bij de Allee. “Maar de gemeente wil dat plan niet”, zei Klevering. “Voor die afwijzing hebben we nooit een argumentatie gehad, terwijl de gemeente wel verdichting van ons eiste. Het is ons nooit duidelijk gemaakt wat er schort aan onze plannen.”

Permanent

Weerwater CV liep voor de opening van de Floriade al aan tegen het probleem dat de Green Ambassy’s niet besteld werden door de Floriade wegens gebrek aan internationale belangstelling: permanente bouw die eerst als paviljoen gebruikt zou worden en na het evenement omgebouwd zou worden tot woningen. “Daardoor blijft er voor ons langer geld in de grond zitten. Bovendien was dat zonde voor de duurzame expo”, zei Klevering, “we zouden niet tijdelijk bouwen maar permanent.” Inmiddels heeft Weerwater CV 50 miljoen euro in het project gestoken. Tot nu toe zijn alleen de woontoren Flores en het zorgcentrum Flora gebouwd. De rest van de ontwikkeling van Hortus ligt nu stil.”

Energie

Weerwater CV wil een energieneutrale, duurzame wijk bouwen met zoveel mogelijk circulair bouwmateriaal, zoals houtbouw. Ook hier zijn de gemeente en de projectontwikkelaar het niet eens. “Maar het is voor ons niet duidelijk wat er binnen het kader van de afspraken schort aan de plannen van Weerwater CV”, constateerde Klevering.

Arboretum

Over het onderhoud van het Arboretum kunnen Weerwater CV en de gemeente het niet eens worden. “De onderhoudsplicht ligt bij de eigenaren, dat kan voor een deel ook de gemeente zijn”, stelde Klevering. De gemeente vindt echter dat Weerwater CV oneindig aanspreekbaar blijft voor het onderhoud. Dit geschilpunt zal zo nodig extern beslecht worden.

Het lijkt erop dat Weerwater CV en de gemeente er niet meer met elkaar uit zullen komen. Er zal mediation moeten komen of een beslissing van de rechter.

PvdA vraagt debat aan

De PvdA heeft inmiddels een extra debat aangevraagd over dit onderwerp. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit debat komende donderdag gevoerd in de gemeenteraad.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto