Hein van der Loo bij de open monumentendag in Zwijndrecht. (Foto: Gemeente Zwijndrecht / Shane Winsser)
Hein van der Loo bij de open monumentendag in Zwijndrecht. (Foto: Gemeente Zwijndrecht / Shane Winsser)

Interview Hein van der Loo, aanstaande burgemeester van Almere

Algemeen

‘Ik heb al een keer de Politieke Markt bezocht’

ALMERE – Hein van der Loo is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Almere. Van der Loo is nu nog burgemeester van Zwijndrecht. Vorige week dinsdag maakte waarnemend burgemeester Ank Bijleveld zijn voordracht bekend in een extra raadsvergadering. Almere DEZE WEEK sprak uitgebreid met de nieuwe, beoogde burgemeester.

Door Robert Mienstra

“Ik vind Almere een unieke stad”, vertelt Van der Loo, “ik ben een kind van de jaren zeventig en mijn leven loopt parallel aan de ontwikkeling van Almere. De stad is van een project een gemeenschap geworden die ook nog eens een enorme ambitie en opgave heeft om gezond en duurzaam te groeien. Dat was een unieke kans die ik niet wilde laten lopen, vandaar mijn sollicitatie.”

Oriënteren

Van der Loo was er snel bij. “Mijn eerste gedachten gingen al naar Almere toen Franc Weerwind minister werd. Toen er een waarnemer kwam, ben ik me al voorzichtig gaan oriënteren op de vacature. Ik heb uiteraard gewacht op de profielschets. In de enquête onder de inwoners werd gezegd dat ze een enthousiaste aanvoerder wilden. Laat ik dat nu op de sportvelden geweest zijn. Ik voelde dat die profielschets voor mij geschreven was. Ook door de woorden ‘verbinder, toegankelijk en benaderbaar’ werd ik enthousiast en zag ik Almere helemaal zitten.”

Bezoek

De nieuwe burgemeester ging niet over een nacht ijs. Hij heeft de Politieke Markt al een keer bezocht. “Ik ben in de raadszaal geweest waar toen de voorzitter van het presidium werd gekozen. Ik wilde voelen hoe de dynamiek in de raad is, de sfeer en hoe het functioneert, hoe de mensen zijn. En dat beviel me zeer.”

Bedrijfsleven

Van der Loo realiseert zich terdege dat er tal van zware dossiers op hem liggen te wachten “Ik ga al die dossiers heel serieus nemen. Mijn aard is dat ik extra nieuwsgierig word. Ik wil weten hoe het zit en ga dan met collega’s graag in de oplossings-stand. Daarbij moeten we vooral kijken hoe problemen voortaan worden voorkomen. Daar ben ik heel pragmatisch in. Oplossen en leren voor de toekomst.” Van der Loo doelde hiermee op het Floriadedossier. De Zwijndrechter werkte jaren in het bankwezen. “Uit die tweeëntwintig jaar ervaring in het bedrijfsleven neem ik mee dat we elke dag moeten leren en ervoor zorgen dat problemen die nu ontstaan de volgende keer niet weer ontstaan. Banken zijn heel goed in het kijken naar mogelijkheden maar zeker ook naar de risico’s. Een prettige bagage voor een burgemeester.”

Ondermijning

Voor de bestrijding van ondermijning neemt Van der Loo veel ervaring mee uit Zwijndrecht, een knooppunt van logistiek op water, weg en spoor. Met veel verschillende bedrijvigheid. “Ondermijning is een vervelend en toenemend fenomeen. Voor de aanpak daarvan neem ik inderdaad een flinke bagage mee naar Almere. Heel belangrijk is dat je als gemeente niet alleen optreedt, maar samen met tal van partners. Vooral met ondernemers zelf. Samenwerking op dit thema is cruciaal.’

Den Haag

Almeerders willen ook een burgemeester die in Den Haag op het juiste bureau met de vuist op tafel kan slaan. “Daar ben ik niet vies van”, zegt Van der Loo. “Wat ik niet meeneem is twintig jaar ervaring en een stapel visitekaartjes uit Den Haag. Het komt aan op het organiseren van de juiste invloed met collega’s, wethouders, raad en provincie. Ik kan dat niet in m’n eentje. ” Van der Loo wil als eerste in gesprek gaan met de bewindslieden van infrastructuur en volkshuisvesting. Bij die eerste heb ik door het Zwijndrechtse goede contacten die ik kan gebruiken voor de mobiliteit en ontsluiting van Almere.”

Verbinder

In Zwijndrecht wordt Van der Loo ervaren als een verbindende burgemeester, een man die tussen de inwoners staat. Iets waar de Almeerders naar uitkijken. “Ik ga mij laten adviseren hoe ik in Almere het beste dicht bij mensen kan komen. In Zwijndrecht organiseerde ik het ‘broodje met de burgemeester’. Dat had veel effect.” Ook presenteerde Van der Loo zich er met filmpjes over zijn dagelijkse werkzaamheden. “Ik wil in korte tijd zoveel mogelijk mensen leren kennen. Mijn betekenis zal ik moeten verdienen.”

Verhuizen

“Ik ben al op Funda aan het zoeken naar een huis, en ik ben daarvoor ook al in Almere geweest. Ik kom zo snel als mogelijk in Almere wonen.” Op dit moment heeft Van der Loo een huis in Zwijndrecht en woont zijn gezin in Rotterdam. “Dat laatste blijft voorlopig zo, want ik heb ook kinderen in de middelbare school-leeftijd en die willen we graag in hun huidige situatie laten.”

Bruggen

Van der Loo wil een bruggenbouwer zijn. Lachend: “Volgens mij moet dat de fietsbrug in het Spoorbaanpad zijn. Nee, ik ga verder ontdekken waar de gelijkenissen liggen tussen mensen. Maar het heeft natuurlijk tijd nodig om te zoeken waar de kansen liggen om bruggen te bouwen.”

Hein van der Loo, de beoogd burgemeester van Almere. (Foto: Gemeente Zwijndrecht / Shane Winsser)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto