Almere de meest bijvriendelijke gemeente? (Foto: aangeleverd)
Almere de meest bijvriendelijke gemeente? (Foto: aangeleverd)

Almere genomineerd voor Bijvriendelijkste Gemeente

Algemeen

ALMERE – Almere is één van de vier gemeenten die genomineerd is voor de titel Bijvriendelijkste Gemeente. Ook Waadhoeke, Gouda en Maasgouw dingen mee naar de titel. Volgens de organisatie Nederland Zoemt zetten de vier genomineerde gemeenten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. 

In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van  groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Gemeentes in de bres

De vier genomineerde gemeentes zetten een stapje extra voor de wilde bij, zo meent Nederland Zoemt.  Zo zijn er zaaiprojecten met scholen, wordt nestgelegenheid gecreëerd in buurten en op schoolpleinen, is het maaibeheer veranderd en zijn steeds meer bermen bijvriendelijk.  

Verkiezing 

Tijdens NLDoet op 10 maart wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Eerder werden Zoetermeer, Moerdijk, Utrecht, Zuidplas en Arnhem bekroond tot Bijvriendelijkste Gemeente. De winnende gemeente ontvangt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto