Afbeelding

Het weer: hogedrukgebieden wat de klok slaat

Algemeen

ALMERE - Krachtige hogedrukgebieden komen nog volop aan zet de komende periode. Het voordeel is dat het aandeel zon tamelijk groot blijft. Bovendien blijft het eindelijk eens een langere periode min of meer tot geheel droog in de Lage Landen.

Door Marc Putto

Later deze week komt het accent van het hogedrukgebied ten zuiden van de Benelux terecht. Aanvankelijk was het de verwachting dat de spil juist meer richting Polen en Baltische staten zou komen te liggen. In dat geval zou wat koudere lucht vanuit die omgeving afzakken naar Nederland. De droge oostelijke luchtaanvoer in combinatie met opklaringen zou dan voor stevige vriesnachten gaan zorgen.

Boven nul

In de nacht naar donderdag vriest het nog wel maar veel is het niet. Daarna blijven de nachtelijke minima veelal boven nul in groot Almere. Het aandeel zon neemt ook wat af naarmate het weekend nadert. Wind staat er nauwelijks en de voorkeursrichting wordt zuidwest aan het einde van de week.

Middellange termijn

Op middellange termijn lijkt de luchtdruk hoog te blijven boven het midden van Europa. Toenemende depressieactiviteit op de oceaan geeft in samenspel met die hoge druk een wat aantrekkende zuidzuidweststroming via Spanje en Frankrijk. Deze luchtaanvoer is verre van zacht en vanaf het midden van de maand zou de temperatuur zelfs (tijdelijk) kunnen oplopen tot 15 graden of nog iets meer. Anderzijds lijkt zich een zogenaamde SSW te gaan voltrekken in het poolgebied. Een snelle verwarming van de bovenlucht in die gebieden. Uiteindelijk heeft dat tot gevolg dat ijskoude lucht vanuit die contreien makkelijker kan uitstromen naar de Lage Landen. Maar het kan best pas begin maart zijn voordat we dat ook echt gaan merken.

Woensdag min. -4, max. 7, wind zo. 4, neerslag 5% en zon 75%
Donderdag min. -2, max. 6-7, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 50%
Vrijdag min. 0, max. 8-9, wind zw. 3-4, neerslag 30% en zon 40%
Zaterdag min. 3, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 40%
Zondag min. 2, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto