Burgemeester Van der Loo (op de rug gezien) kwam ook langs. (Foto: aangeleverd)
Burgemeester Van der Loo (op de rug gezien) kwam ook langs. (Foto: aangeleverd)

Kinderen krijgen uitleg over gemeentepolitiek: ‘In iedere straat een speeltuin kan niet’

Algemeen

ALMERE – ‘Waarom mogen Almeerders pas voor de gemeenteraad stemmen als ze 18 jaar oud zijn? De stad is toch ook van óns?’ Kinderen brachten afgelopen woensdag een bezoek aan de raadszaal en kregen uitleg over de gemeenteraad.

Door Marcel Beijer

Wat doe je als twee kinderen allebei hagelslag op hun brood willen, terwijl er nog maar genoeg beleg is voor één boterham? Het bleek een mooie metafoor voor politiek. Er zijn verschillende opties: de een pikt de boterham gewoon in, pech voor de ander. Je kan ook allebei een halve boterham nemen of toch één boterham beleggen en afspreken dat diegene dan ’s avonds de afwasbeurt overneemt. Politiek is keuzes maken en niet iedereen is het altijd met elkaar eens of kan zijn zin krijgen. “Dan wordt een compromis gesloten”, wist een kind. “Iemand kan wel in iedere straat een speeltuin willen, maar dat is niet handig. En wie gaat dat dan allemaal betalen?”

Bijzondere vragen

De kleine bezoekers keken hun ogen uit in de raadszaal en kwamen met bijzondere vragen. “Mag ieder lid van de gemeenteraad wat zeggen?”, “Heeft ieder raadslid een eigen plek?”, “Zijn de mensen op de eerste rij belangrijker dan de mensen die helemaal achteraan zitten?”, vroeg iemand. Maar het viel even stil toen burgemeester Hein van der Loo onverwacht binnenstapte, met zijn ambtsketen om. Dat maakte indruk. Al snel bleek dat ook de burgemeester iemand van vlees en bloed is en niet de hele dag mijn zijn ambtsketen om loopt. “Die doe ik alleen om bij officiële gelegenheden, dus ook bij vergaderingen van de gemeenteraad.”
En zo leerde uw verslaggever ook wat nieuws: de medaille aan de ambtsketen kan los en heeft twee zijden. Aan de ene zijde staat het gemeentewapen, die wordt gedragen bij lokale aangelegenheden, maar bij nationale gebeurtenissen wordt de andere zijde voorgehangen. Daarop staat het wapen van Nederland.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto