(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Hoe krijgen we Almeerders naar de stembus?

Algemeen

Raad wil contact met afgehaakte inwoners

Hoe krijgen we Almeerders naar de stembus?

Door Robert Mienstra

ALMERE – “Stemmen voor de gemeenteraad hangt samen met vertrouwen in de overheid, interesse en binding met de wijk”, zei politicoloog Lisanne de Blok. Zij informeerde de raad afgelopen donderdag over de oorzaken van de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. 

“Het lage vertrouwen van de burger in de politiek zorgt ervoor dat de kiezer thuisblijft bij verkiezingen”, stelde De Blok, “als bewoners niet tevreden zijn met de politieke prestaties ontstaat er wantrouwen. De relatie tussen de inwoners en de gemeenteraad moet hersteld worden. Als er vertrouwen is wordt besturen ook gemakkelijker.”
De Blok pleitte ook voor betere communicatie. “Veel bewoners weten niet waar de gemeente nu echt voor verantwoordelijk is. Is alleen de gemeente verantwoordelijk voor beleidsthema’s of is de gemeente dat samen met de rijksoverheid? De gemeente en de raad moeten meer hun gezicht laten zien. De raad is nu ongeveer 20 procent bezig met contact met de burgers en 80 procent van beleidstukken lezen en vergaderen. Bovendien volgt het beleid vooral de voorkeuren van hogeropgeleiden. Juist met die 60 procent van de inwoners die afhaakt en niet gehoord wordt moet nu contact gelegd worden.”

Voorstellen

De raad pakte de handschoen op en kwam met voorstellen om het vertrouwen te herstellen. Met name Koen Bokhorst van de VVD pleitte voor veel meer raadsvergaderingen in de wijk: “Als iets wat in de wijk speelt ook op locatie besproken wordt, dan komen daar de inwoners op af en hebben we echt contact.”
Verder vond de raad dat dat ze meer de straat op moet en er meer publiek verantwoordelijkheid moet worden afgelegd zodat de inwoners weten waarom er beslissingen genomen worden. Ook moeten er initiatieven komen om met het afgehaakte deel van de bevolking in contact te komen. Zo zouden tal van maatschappelijke partners die in contact staan met dat deel bij de politiek betrokken moeten worden omdat zij die doelgroep kennen. Bokhorst voegde ook toe dat de participatie nu echt op orde moet komen: “Daar ontbreekt nog veel aan.”

Gratis parkeren

Lex Ruyssenaars van Respect Almere kwam nog met een creatief idee: “Maak het parkeren op donderdagavond bij het stadhuis gratis. Dan hoeven de inwoners in ieder geval niet te betalen als ze de gemeenteraad willen bezoeken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto