Martino Guida in zijn ijscowagen.
Martino Guida in zijn ijscowagen. "Mijn vader kijkt mee" (Foto: Almere DEZE WEEK)

Martino Guida zet Jonico IJs voort

Algemeen

‘Mijn vader kijkt over mijn schouder mee’

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het onverwachte overlijden in februari van zijn vader Carlo Guida, de eerste ijscoman van Almere, hakte er flink in bij zoon Martino. Toch rijdt hij met de bekende gele ijscowagen van Jonico IJs ook deze zomer weer door de Almeerse wijken. ‘Mijn vader kijkt over mijn schouder mee’.

“Het is onvoorstelbaar hoeveel lieve reacties ik heb gekregen na het overlijden van mijn vader. Mensen hielden echt van hem. Hij reed sinds 1986 met zijn ijscokar door Almere en stond op vaste dagen bij de Kijkshop op de Stationsstraat in het centrum. Die traditie kan Martino in ieder geval niet voortzetten: het pand van de voormalige Kijkshop wordt verbouwd en ruimte voor een ijskar is er niet. “Ze hebben me een plek bij het ziekenhuis aangeboden, maar dat zie ik niet zitten. Verdere gesprekken lopen nog.”
Wel maakt Martino nog zijn ronde door de wijken van Almere Stad en een deel van Haven. “We hebben twee ijscowagens. Toen mijn vader er nog was deden we allebei een eigen ronde. Maar Almere wordt te groot om alle wijken aan te doen. Zeker nu ik het alleen moet doen.”

Dankbaar

Martino kijkt met gemengde gevoelens terug op het overlijden van zijn vader die slechts 61 jaar oud werd. “Het was natuurlijk een hele emotionele uitvaart. Maar het was ook ontzettend druk. Daar ben ik dankbaar voor. Zoveel Almeerders kenden mijn vader. Veel kinderen zijn met hem opgegroeid.”

Jonico

Vader Carlo kwam vanuit Italië naar Nederland. Hij werd geboren vlakbij het plaatsje Jonico, waar de zaak naar vernoemd is. De exacte locatie van het plaatsje staat nog steeds op iedere ijsbeker van Jonico met een sterretje aangegeven. “Eerst kwam hij bij Hoogovens (tegenwoordig Tata Steel) te werken”, zegt Martino. “Later ging hij werken bij een ijswinkel in Amsterdam. In 1986 kocht hij zelf een ijscokar en kwam hij naar Almere. Weer later kwam de auto.”

Bijzondere man

Carlo Guida was een bijzondere man, zegt zoon Martino. “Een aantal jaar terug was hij na een ziekenhuisopname een tijdje uit de roulatie en deed ik het werk even alleen. Dan stond ik ergens met de auto ijs te scheppen en zag ik hem ineens in zijn scootmobiel aan komen rijden. Van een afstandje gaf hij dan instructies. Ik deed het nooit goed, natuurlijk. Ha ha, en ondertussen maar met omstanders kletsen. Hij hield wel van een praatje.”

Tegel

Martino hoopt dat er in de Walk of Fame (herinneringstegels in het stadscentrum, MB) ook een tegel komt ter herinnering aan zijn vader, de eerste ijscoman van Almere. Een petitie daartoe leverde meer dan 1900 handtekeningen op. In juli bood hij de petitie onder applaus aan bij de gemeenteraad. “Ik mag dan zelf niet meer met mijn ijscowagen bij de Kijkshop staan, ik hoop dat de tegel wel op die plek komt te liggen. Dat is toch de plek van mijn vader.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto