Denise de Boer:
Denise de Boer: "ik denk dat de ideeën die wij hadden voor een museum gewoon goed waren"

‘Kunstpaviljoen M. moet uitbreiden’

Algemeen

ALMERE – Kwartiermaker Denise de Boer van het kunstmuseum hoopt dat het kunstpaviljoen op het voormalige Floriadeterrein kan uitbreiden. Dat zegt De Boer in een afscheidsinterview met deze krant.

Door Marcel Beijer

Per 1 oktober gaat De Boer aan de slag als zakelijk directeur bij het Internationaal Theater Amsterdam. In 2020 werd zij aangesteld als kwartiermaker voor het kunstmuseum dat in Almere moet komen. Eerder dit jaar werd duidelijk dat er – in ieder geval tot 2026 – een streep gaat door de plannen. De Boer constateert dat haar rol als kwartiermaker dan niet meer past bij haar ambities. Feitelijk is ze dan slechts nog directeur van het kunstpaviljoen M., dat een voorproef is van wat het kunstmuseum moet worden.

Niet geschikt

Het Almeerse museum moet immersieve kunst tentoonstellen. Dat is kunst die vooral beleefd moet worden: kijken, ruiken, voelen. Het gaat om grote objecten waar bezoekers zich in kunnen onderdompelen. In het interview geeft De Boer aan dat alleen het paviljoen op het voormalige Floriadeterrein daar feitelijk niet geschikt voor is. “Het paviljoen is gebouwd om te dienen als voorproefje en om het museumconcept te toetsen, niet om hordes bezoekers te trekken. Immersieve kunst is groots en meeslepend. Bezoekers worden er werkelijk in ondergedompeld. Daar is het paviljoen te klein voor.”

De Boer ziet wat dat betreft wel een kans in de wijk Hortus, waar voorlopig nog niet gebouwd wordt. “Ik zou graag zien dat paviljoen M. op het terrein wordt uitgebreid met een buitenervaring. Denk aan grootschalige kunst op de lege kavels en aan evenementen zoals festivals voor ouders met kinderen. Dan krijg je een goed beeld van de museumplannen én wordt het een stuk levendiger in Hortus. Een win-win situatie.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto